След изборите: Скок на такса смет в крайните квартали. Преглед на печата

24 часа"

Делото на годината! Борисов поведе на Йончева с 690 000 лева

Епичната битка между журналистката и депутатка от БСП Елена Йончева и премиера Бойко Борисов и партия ГЕРБ логично се пренесе от парламентарната трибуна и телевизионния екран в съдебната зала.

Двамата, разбира се, не лично, а чрез адвокати вече мерят сили и в Софийския районен съд. Депутатката съди премиера, че я оклеветил, казвайки, че държавата е платила милиони за нейните филми.

"Труд"

Новата техника за армията ще се прави у нас

"Новата техника, с която ще се превъоръжава войската ще се произвежда и у нас. Това каза за "Труд" началникът на отбраната Ген.-лейтенант Андрей Боцев.

Става дума за новите бойни машини за сухопътните войски и патрулните кораби за ВМС. Това ще е и едно от основните изисквания към чуждестранните фирми и компании, които ще кандидатстват за реализация на двата проекта.

По план сухопътните войски трябва да придобият близо 230 бр. колесни бойни бронирани машини от нов тип – с повишена огнева мощ и по-висока бронезащита. Стойността на този проект е около 1,2 млрд. лв. Проектът за модернизация на ВМС пък предвижда превъоръжаване на флота с 2 нови модулни патрулни кораба. Стойността на тази поръчка е 820 млн. лв.

Освен това идеята е 2-та проекта, заедно с този за новия изтребител, да стартират успоредно догодина, като ще се разплащат във времето възможно най-дълго. За да стане това факт обаче, през 2018 г. ще са нужни около 400 млн. лв. на МО, които няма да са от военния бюджет, а ще са целево отпуснати средства.

"Стандарт"

След изборите: Скок на такса смет в крайните квартали

Такса смет за гражданите ще скочи от 2020 г. като най-голямото увеличение ще бъде за хората в крайните квартали на градовете.

Това става с промени в Закона за местните данъци и такси, които бяха приети окончателно от парламента. Като депутатите решиха новите текстове да влязат в сила през 2020 г., т.е. сред провеждането на местните избори през 2019 г. Така предстоящото повишаване на такса смет за гражданите няма да окаже съществено влияние на гласоподавателите по време на изборите.

"Монитор"

Старо Търново се срутва, Варна потъва в свлачище

Велико Търново се срутва, а част от Варна потъва в свлачище. Такава най-общо е картината в двата големи български града, чиито сгради са в опасност - едни от старост, а други - заради действащи свлачища.

Десетки къщи на 100-150 години в старата част на Велико Търново са застрашени от срутване, показа репортерска проверка. Най-голям е техният брой на улиците "Гурко" и "Опълченска". Част от къщите се необитаеми от десетилетия, а в други живеят възрастни старци самотници, забравени от синове и внуци. Бабите и дядовците признават, че се страхуват от жилищата, които могат да се превърнат в техни ковчези, но пари за ремонт нямат. А ако дадат на общината да ги събори, те ще трябва да останат на улицата. "Зная, че тази къща един ден ще стане моя ковчег, ще се събори и ще ме затрупа, но изход няма. Така ще си отидем две старици, никому ненужни вече - аз и тя", с тъжна въздишка споделя възрастна жена от ул. "Гурко". Тя разказва, че синът й заминал да учи в София преди повече от 40 години и там си останал. Искал да вземе и майка си, но тя отказала. "Тук съм се родила, тук искам и да си умра", категорична е жената. От общината във Велико Търново признават, че проблемът със старите къщи - убийци е сериозен.

"Сега"

Университетите все още очакват първокурсници

Въпреки че академичната година започна за повечето университети, над 40% от местата за първокурсници в родните държавни и частни вузове все още стоят празни. Това показва справка на просветното министерство за реализирания план-прием към края на септември, предоставена на "Сега".

"Дума"

Нинова предлага ново данъчно облагане

Конгресът на БСП да се обяви за нов модел на данъчно облагане на доходите. За това се обяви лидерът на партията Корнелия Нинова пред XIII конференция на столичните социалисти. Тя е категорична, че партията трябва да настоява за необлагаем минимум върху минималната заплата, за прогресивна скала на облагане и семейно подоходно облагане на младите семейства.

"Не е достатъчно да сме алтернатива на ГЕРБ, а да се заявим като алтернатива на модела. Ще предложа на конгреса този път да минем от приказки и лозунги към действия", заяви Нинова.

Държавата да плати 500 милиона за държавните и общинските болници, да ги прекрати като търговски дружества и да ги запише като такива по закона за лечебните заведения, настоя Нинова.

"Капитал дейли"

"Динамо софтуер": цена 50 млн. долара, 10 млн. за служителите

След продажбата на софтуерната "Телерик" в края на 2014 г. много експерти от сектора прогнозираха, че тепърва ще има и други многомилионни сделки за български IT компании. И наистина в следващите години няколко местни разработчици смениха собствениците си с чуждестранни, макар и стойността на транзакциите да беше далеч по-малка от платените рекордни 262.5 млн. долара за "Телерик". Активността през тази година обаче е значителна и вече приключиха две големи сделки. Едната беше продажбата през лятото на платформата за обработка на големи бази авиоданни Vayant Travel Technologies за 35 млн. долара.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини