Туристическо дружество "Карлък" в Смолян с два медала за 100 годишнината си

Златен плакет на община Смолян получи ТД „Карлък” по повод 100 години от създаването на организирано туристическо движение в Смолянско. Председателян на дружеството Димитър Кръстанов получи отличието, а с решение на Общинския съвет, е присъдена и парична премия от 1000 лв. „За мен е удоволствие да връча това заслужено отличие на ТД „Карлък”, обяви зам.-кметът Венера Аръчкова. И връчи и поздравителен адрес от кмета Николай Мелемов.

„Карлък“ е правоприемник на някогашните „Орфееви гори“ и „Снежанка“, и дейността му е насочена към популяризиране на природните хубости и историческите забележителности на Родопите и към развиване на спорта.

Туристическата и спортната дейност на дружеството е извоювала заслужен авторитет на водещо сдружение в страната.
ТД „Карлък” бе удостоено и с най-високото отличие на Българския туристически съюз - медал Алеко, (Алеко Константинов е патрон на БТС). Наградата връчи председателят на Съюза доц. д-р Алексей Стоев. По предложение и решение на УС на БТС бяха отличени деятели на дружеството. Медали и значки получиха Тодор Райчев, Манол Бояджиев, Ангел Ангелов, Георги Яръмов. 
Дружеството е създадено в кв. Райково на 25 aвгycт 1917 г. Първият организиран излет до местността Варадил прави председателят му Коста Чилингиров, с коет ополага основите на първото дружество, наричано Юношеско туристическо дружество „Орфееви гори”. 

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини