Близо 700 компании са напуснали Каталуния след референдума

Почти 700 компании са пренесли своите офиси от Каталуния в други региона на Испания след проведения в областта референдум за независимост. Това съобщава днес El Mundo, позовавайки се на думите на директора на търговския регистър на Испания Ана Дел Вале.

Само пред миналата седмица 92 компании са напуснали областта и са преместили седалищата си в други части на страната, с което общият брой на преместилите се от Каталуния фирми достига 691, пише изданието. Най-натоварен в това отношение период са били дните 9 и 10 октомври, когато смяна на адреса си са заявили съответно 212 и 175 компании.При това, по думите на Дел Вале, за сега е рано да се търси някаква закономерност, но организацията работи на това да установи съществували определена тенденция в това отношение и от какви фактори се определя.

Регистраторът в понеделник публикува някои данни за търговските дружества в Испания. Според тях, броят на новоучредените търговски субекти в Каталуния за третото тримесечие на 2017 година е спаднал с 26,8%, докато средно за Испания понижението е 11%.

Така също значителни разлики са били отчетени и по отношение операциите за увеличение на капитала. За посочения период този показател се е понижил в Каталуния с 12,2%, докато в същото време средно за Испания той спада с 1,7%.Припомняме, в понеделник премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон изпрати писмо до министър председателят на Испания Мариано Рахой. В него той не отговори ясно на питането обявява ли областта независимост, а предложи до два месеца да започнат преговори по ситуацията след референдума то 1 октомври. В Мадрид окачествиха това послание като несъстоятелно. Испанските власти поставиха срок за ясен отговор до четвъртък, заплашвайки в противен случай да отнемат автономния статут на областта.

 

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини