Опозицията в БСП заплаши с импийчмънт Нинова. Преглед на печата

Неделните вестници съобщават за официалното признаване на българското малцинство в Албания.

"Исторически пробив за България. След 104 години Албания призна българската етническа общност в страната. Това написа на личната си страница във Facebook премиерът Бойко Борисов. Албанският парламент прие Закона за защита на националните малцинства, в който се признава съществуването на българско малцинство. "Положихме изключителни дипломатически усилия, за да стигнем до този успех и да защитим правата на българите, които са били част от формирането на нашия народ, но остават извън съвременните ни граници", пише в социалната мрежа Борисов. "Благодаря на моя приятел - премиерът на Албания Еди Рама, пред когото бях поставил въпроса, а той спази обещанието си Албания да не нарушава интересите на българската общност", допълва българският премиер. "Благодаря и на всички, които в последните години работиха това да стане факт. България ще подпомага европейската интеграция на Албания, в която виждаме наш истински партньор и близък приятел", отбелязва Бойко Борисов. Албанският парламент прие Закона за защита на националните малцинства, в който се признава съществуването на българско малцинство със 102 гласа "за", при 10 "против" и 1 "въздържал се". Министърът на външните работи Дитмир Бушати заяви, че този закон е ангажимент на Албания, който произтича от принадлежността на страната към международните институции и по-конкретно от членството в Съвета на Европа (СЕ) и Рамковата конвенция на СЕ за малцинствата. Албанският външен министър наблегна и на значението на закона от гледна точка на перспективата на страната за европейска интеграция." - в. "Стандарт".

"С решението си да признае българското малцинство в Албания парламентът възстановява една историческа справедливост". Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева преди да отпътува на работно посещение в Обединеното кралство, предаде БНР. "Това е изключително радостна новина. Знаете, че положихме усилия и съм благодарна преди всичко на албанския парламент, на премиера и на моя колега, защото така се възстановяват, бих казала, историческите факти. Знаете, че в проекта на закон липсваше българското малцинство. Признаваха се 8. Положихме доста усилия, но преди всичко благодаря на самото българско малцинство там за това, че за около месец и половина събраха 3000 подписа и най-важното е, че в една демократична държава, в една държава, която иска да бъде член на Европейския съюз е важно да не се пречи на хората да се самоопределят. В крайна сметка те се самоопределят като българи", заяви Захариева." - в. "Сега".

Драматичният пленум на БСП също е сред актуалните теми.

"Пленумът на БСП реши да свика 49-ия Конгрес на партията на 28 октомври. Това стана на днешното заседание на Националния съвет на левицата. Конгресът ще е в зала 1 на НДК и ще започне в 10 ч., съобщиха от пресцентъра на партията. Дневният ред на заседанието ще е "БСП - алтернатива за България, Председателството на Съвета на ЕС - възможност за страната ни и Бюджет 2018 - икономика, доходи, справедливост." До свикване на Конгрес на партията можеше да не се стигне, след като в началото на днешното заседание делегатите в залата оспориха смисъла, срока на свикване и проекта за дневен ред на Конгреса, поискан от лидера на БСП Корнелия Нинова. По предложение на члена на пленума и бивш депутат Димитър Дъбов насрочването на заседанието на най-висшия партиен орган за 28 октомври изобщо да отпадне от обсъжданията днес не се прие само с 4 гласа - 50 души гласуваха "за" идеята му, а 54, против. Според Дъбов няма смисъл от Конгрес с такъв дневен ред. По думите му трябва да се обсъжда как БСП са били "размазани" на провелите се миналата седмица частични избори. Георги Божинов пък изрази учудване защо трябва да се изработва алтернативен бюджет, какъвто Нинова поиска да представи като опция на управляващите при внасянето им на държавния бюджет за 2018 г. Той смята, че за две седмици трудно ще може да се свърши тази работа..." - в. "Дневник".

"Вътрешно партийната опозиция в БСП бе на крачка да бламира лидера си Корнелия Нинова в намерението й да свика заседание на 49-тия конгрес след 2 седмици, предаде БНТ. Само с 4 гласа ръководството на БСП удържа победа точката в дневния ред на днешния пленум да остане и на 28-ми този месец конгрес все пак ще има. Оспорван беше и дневният ред на форума. Акценти, според ръководството, са приоритетите на българското европредседателство, алтернативният бюджет на БСП за догодина и антикорупционното законодателство. Повече от час обаче беше нужен на БСП да избистри дневния ред. Наложи се преместване на членовете на Националния съвет и гостите в залата и неколкократна смяна на преброителите, за да се стигне до някакво решение. "Свикването на конгрес с тема алтернативен бюджет, който ние не сме приели, ми се струва абсурдно и предлагам ако ще правим конгрес, да го направим както е написано в устава след 3 месеца, коментира Явор Куюмджиев, член на НС на БСП, цитиран от БНТ. Според опозиционно настроените в БСП свикването на конгрес за алтернативен бюджет означава, че всеки октомври трябва да се свиква най- висшия форум на червените, за да бистри нещо, от което няма как да разбира цялата партия. Според тях същото е положението и с приоритетите на председателството ни. Против свикване на извънреден конгрес се обявиха още Димитър Дъбов, Георги Божинов, Янаки Стоилов и др. Според Корнелия Нинова обаче точно сега е моментът да се обсъди в широк формат и антикорупционното законодателство, и бюджета и председателството ни..." - в. "Сега".

"Опозицията в БСП заплаши с импийчмънт Нинова 1/3 от членовете на пленума въобще не дойдоха на заседанието. Тя овладя на косъм пленума, само с 4 гласа наложи бърз конгрес... "Нека да има конгрес, но не форсмажорен и да е по по-важен въпрос - за кадровата и за информационната политика. Ние бяхме размазани в серия от частични избори", възпротиви се бившият секретар на партията Димитър Дъбов. Той нямал спомен до момента да е свикван конгрес така на пожар. "Освен ако не се налага да се реши някой кадрови въпрос, например избор на председател", опъна нервите на Нинова Дъбов. Преди него въпроса за катастрофата на БСП на 66 места, на които извънредно се е избирал кмет и от които партията е спечелила само 3-4, повдигна и ексдепутатът Георги Божинов. По негово предложение събранието прие след месец Нинова да представи анализ пред пленума как се е стигнало до това изборно фиаско. Конгресът да се свика след 3 месеца и да е за организационното състояние на партията, настоя Божинов. Ако след две седмици ръководството не внесе цялостен алтернативен бюджет на държавата, какъвто обещава, трябва да си ходи. Това заяви Божинов в разговор с журналисти пред залата. И уточни: "Няма стройна опозиция в БСП, има мислещи хора. Залъгването е изчерпано. Ако няма такъв цялостен бюджет, а само доклад за бюджетната политика на партията, аз ще се произнеса. А ако стане за една седмица, ще се възхитя и ще похваля." "В залата няма нито един човек, който да е участвал в писането на бюджета. Къде се пише? На кого е аутсорсван?", ядоса се Божинов..." - в. "24 часа".

"БСП номинира за нов мандат президента на ПЕС Сергей Станишев. Това стана на пленума на партията по предложение на Корнелия Нинова. 93 социалисти одобриха Станишев да застане начело на Партията на европейските социалисти за трети мандат. Нинова съобщи, че вече е разговаряла с него и е получила съгласието му. Официално кандидатурата му ще бъде издигната на конгреса на столетницата." - в. "Стандарт".

Арестуваният у нас командир на ИДИЛ също е сред темите на всекидневниците.

"Командирът на "Ислямска държава", който беше арестуван в София в края на седмицата, е заснет във видеоклипове на "Ислямска държава", става ясно от нови разкрития, цитирани от БиТиВи. Ахмед Рафи Мусто - сириец с българско гражданство, е бил в редиците й от 2013 г. до началото на 2016 г. У нас е имал фирма, която се е занимавала с транспорт и търговия. Българинът по паспорт Ахмед Мусто е ползвал в редиците на ИДИЛ псевдонима Абу Мусаб Шуейхи. "Той е от Северна Сирия, от град Мамбич. Неслучайно един от документите, който му е даден, е даден от името на емира на тъй наречения "вилает Алепо." Т.е е очевидно - там той си е вкъщи...", коментира арабистът проф. Владимир Чуков. Професорът предполага, че Мусто е ползвал документите от ИДИЛ само за бизнеса си с нелегален тютюн: "Това, което е неговата огромна грешка е, че той има очевидно криминален бизнес. "И тук е големият въпрос към нашите служби. Те трябва да отговорят: бизнесът с наргилетата - дали това е негова инициатива или става дума за план на "Ислямска държава". Разследващите обаче разполагат с видеоклипове, на които Мусто е заснет. Двама анонимни свидетели са дали показания и за боевете му в редиците на "Ислямска държава"." - в. "Дневник".

"В зловещи клипове на "Ислямска държава" с хора с отрязани глави се е снимал задържаният у нас джихадистки боец Ахмед Мустафа Мусто. Видеата са над 10, обясниха запознати с тях.За кадрите съобщили свидетелите с тайна самоличност №290 и №295. Те дори ги гледали и останали потресени. Двамата свидетели посочили и точния период, в който Мусто бил в Сирия - от 2013 до 2015 г. Това се потвърдило от редица документи. Те описали и длъжността на сириеца в армията на "Ислямска държава". Мусто, който е сириец, живее в София от години. През 2008 г. той е получил български паспорт. Брат му обаче е бил екстрадиран, научи "24 часа". Мусто пък напуснал страната ни през 2013 г., за да се включи в бойни действия в родината си. Оттогава са и видеата, на които разследващите са назначили експертизи. Върнал се у нас през 2016 г. и създал банда за трафик на тютюн за наргилета. С парите финансирал терористичната си дейност, смятат разследващите. При задържането на Мусто на 29 септември в София бил открит автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ. Свидетелството удостоверявало принадлежността му към организацията и му давало право да преминава свободно през територии на бойни действия. Документът е с партизанското му име Абу Мусат Шуейхи..." - в. "24 часа".

В. "Труд" съобщава за протест на живеещи у нас сирийци срещу насилието в родината им:
"Около 50 души се събраха пред посолството на Сирия с плакати показващи жертви на войната и знамена на сирийската революция. Протестът е в знак на несъгласие със ситуацията в Сирия, против режима на Башар Ал Асад и руската военна намеса.
Според хората е крайно време международната общност да помогне за изграждането на свободна и демократична Сирия. "Всички външни сили, на които се надявахме за мирно разрешение на проблема, всъщност започнаха да водят борба по между си на територията на Сирия. Събрали сме се тук, за да изразим гнева на сирийския народ срещу продължаващите вече седма година кръвопролития в страната, в подкрепа на стотиците затворници и жертви на режима, в подкрепа на хилядите прогонени от домовете им хора. Режимът на Асад струва много кръв и жертви на сирийския народ. ", каза д-р Халед Данки, който живее в България от близо 30 години. Мълчаливият протест продължи около час. Подобни акции са планирани в много световни столици и градове, в които има сирийска общност. Хората се събират и пред представителства на руската държава. "Денят на сирийската ярост" е инициатива на активисти на революцията в страната."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини