Председателят на СБП е новият носител на наградата "Слав Хр. Караславов"

    Председателят на Съюза на българските писатели, поетът Боян Ангелов стана седмият лауреат на Националната литературна награда за поезия „Слав Хр. Караславов”. Наградата бе присъдена на поета Боян Ангелов за постиженията му в областта на поезията – за книгите „Едикула” (2016г.), „Поледица” (2016г.), „Помръкнала е реката” (2017 г.), и за приноса му в развитието на литературните връзки между Съюза на българските писатели, ОНЧ "Св.св. Кирил и Методий” и Община Първомай.
    Гости на празничното събитие бяха носители на Националната литературна награда, колеги на лауреата, членове на фамилията Караславови и зам.- председателят на 38-то Народно събрание проф.д-р Петя Шопова
    Връчване на отличието  бе организирана от ОНЧ Св.св. Кирил и Методий“  като част от „Есенни празници” – Първомай – 2017”. Традиционно тя започна с поднасянето на венци пред паметника на Георги Караславов и посещение в родовата къща.

    Самата церемония се състоя във фоайето на читалището в Първомай и беше предхождана от мултимедийна презентация за предишните носители на отличието. Учениците от театралния състав на ПГСС, с ръководител Жанета Стоянова, изпълниха  стихове на последните лауреати.

    Наградата бе обявена от Димитър Христов – директор „Международна дейност и комуникации” в Съюза на българските писатели, със слово и представяне творчеството на Боян Ангелов.

    Боян Ангелов е роден на 27 август, 1955 година в Панагюрище. Фолософ и филолог, Ангелов се занимава и с  гьотеанистика, антропософска естетика, историята на философията, социална и педагогическа психология.  Негови творби, като самостоятелни книги или участия в сборници и периодични издания, са превеждани на редица езици: руски, английски, френски, немски, украински, чешки, полски, унгарски, сърбохърватски, гръцки, испански, италиански, турски, китайски, фламандски, норвежки, японски, арабски и др. Той самият превежда от немски, руски, френски и гръцки.

    В момента той председател на Съюза на българските писатели.
    Зам. кметът Николай Митков връчи наградата на лауреата, която се придружава и от Почетния знак на града.
    Приветствие към наградения произнесе и читалищният председател, връчвайки му Специалната награда „Муза” за 2017 г.
    Награденият Боян Ангелов благодари за престижната награда и прочете есе – спомени за Слав Хр. Караславов. Ана Сиракова рецитира стихотворението „Подир живота” на лауреата Ангелов.
    На финала на събитието, като председател на СБП и на фондация „Читалище – 1870”, Боян Ангелов удостои Иван Караславов с грамота за принос в развитието на читалищното дело и почетния знак на Съюза на българските писатели.
    С грамота за принос към българската литература беше удостоен и кметът Ангел Папазов. Представителите на Съюза връчиха дарение – книги на Централна общинска библиотека.
    parvomai.net

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      12
      123
      6 0
      20:11, 15 окт 2017
      Каквато наградата, такъв и носителят й-световно неизвестни!
    Последни новини