Най-старите документи, снимки и текстове на песни показват в изложба за Освобождението на Родопите

По повод 21 октомври, Празник на община Смолян, Регионална библиотека „Николай Вранчев”-Смолян представя изложба „Освобождението на Средните Родопи, отразено в литературата и изкуството”.

В своята 105-годишнина от освобождението на родопския край, редица писатели, журналисти и краеведи са отразявали по различен начин историите и разказите на участници и очевидци в Балканската война и Освобождението на Родопите. Стотици са публикациите в местния и национален печат, книги, сборници и др., посветени на това значимо събитие.

В стремежа да бъде показан и популяризиран богатият фонд на отдел „Краезнание”, в изложбата са представени библиотечни материали от най-старите местни издания до наши дни, отразяващи Освобождението в литературата и изкуството.

Стихотворения, документални разкази, спомени на участници във войната, есета, са само част от материалите, които са изложени. Текстове на песни, фотографии, портрети за героичния подвиг на полковник Владимир Серафимов и неговия 21-Пехотен Средногорски полк, паметникът на връх Средногорец и др. са материалите от втория раздел на изложбата – отразени в изкуството.

Откриването на изложбата ще бъде на 16 октомври 2017, г. от 14.00 часа в Каталожния хол на Библиотеката.

СмолянБГвести.нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини