18 °C

Тинейджърите искат нормално общуване и да бъдат ценени от противоположния пол

И момичетата и момчетата в тийнейджърска възраст искат едно и също от противоположния пол-добро отношение и да бъдат ценени. Това са част от изводите, които отчетоха от Сдружение „Шанс и закрила“ в края на проекта „Ателие за толерантни и равнопоставени отношения“.

Разработката на неправителствената организация е обхванала 130 тийнейджъри в шест хасковски гимназии и отделни ученически групи от други градове в областта.

Една от най-интересните инициативи по време на двугодишния проект са кутиите в школата, в които са събирани дописаните изречения „какво искат момичетата от момчетата… “ и „какво искат момчетата от момичетата… “. Допитването е по идея на един от 20-те младежки лидери, обучени да подкрепят връстниците си в разпознаването кога една романтична връзка се превръща в злоупотреба.

Събраните отговори в своеобразната анкета на момчетата показват, че те искат от момичетата да се държат като дами, да са мили и фини, харесва им още, когато избраницата от срещуположния пол има чувство за хумор. Момчетата посочват обаче, че не харесват момичета, които прекаляват с алкохола, нито пък такива, които говорят с пълна уста и не обръщат внимание на външния си вид.

Момичетата от своя страна казват, че харесват момчета, които умеят да им правят комплименти, прилично подстриганите, забавните и тези, които не псуват. Има и отговори, в които се посочва, че мускулите при момчетата са предпочитани. Тийнейджърките обаче посочват, че не биха избрали връстник за партньор, който смята, че всяко нещо се оправя с бой и знаят за тях, че са с момичетата само заради секса.

Темата за насилието в юношеска възраст е малко изследвана в Европа, така че опитът на хасковското НПО в тази посока е ценен. Председателят на „Шанс и закрила“ Малина Славова посочи, че всъщност насилието между партньорите в интимни отношения сред юношите не е никак изолиран фактор. Тя цитира проучване в Испания по темата, при което данните са доста показателни. Над 50 % от анкетираните юноши са посочили, че са били жертва на насилие във връзката си, като около 20 % са отговорили-че то е било сексуално.

Красимира Славова


1 Коментар

Хороскоп за 24.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини