10 °C

Майка на починало от сепсис бебе обвини „Пирогов“ (видео)

9-дневно бебе е починало от сепсис в „Пирогов“, като в кръвта му е открита вътреболнична бактерия. От „Медицински одит“ обаче не намират нарушения.

Гинекологът д-р Елена Леви от Пловдив ражда сина си Емануил на 3 май в „Майчин дом“ в София. Майката разказва, че информацията, която е получила за детето е била, че е добре и вероятно на 5 май ще ѝ бъде дадено, съобщи Нова телевизия.

В деня на изписването обаче не се оказва точно така – лекарите ѝ съобщават, че имат съмнение за вродена аномалия – стеснение, при което храната не може да преминава през стомаха на бебето.

"Все пак аз съм акушер-гинеколог и бременността ми бе добре проследена. Все пак едно дете, докато не се роди, няма как да сме сигурни на 100 процента. Така че, повярвах на колегите", разказва майката.

Така момченцето е преместено с линейка в „Пирогов“. Няколко дни по-късно лекарите отхвърлят опасността от аномалия. И за втори път Елена Леви се подготвя да прибере Емануил у дома. Купува и торта – за благодарност на колегите.

"Три часа чаках пред вратата на реанимацията. И в 13 часа лично бях повикана от завеждащия на отделението да ми съобщят, че детето е починало. И аз ги попитах още тогава – на 12 май – от какво почина при положение, че ми казвахте, че детето ми е добре. А в един момент – почина. Е, вие сте лекар, знаете – отговориха ми. Но това не е обяснение за една майка – аз в този момент бях майка, не лекар. Резистентен вътреболничен щам – това ми каза шефът на отделението. Това е бактерия, придобита в болницата. Починало е от сепсис", допълва д-р Леви.

Кръвните изследвания на Емануил от деня на смъртта показват наличие на псевдомонас.

"Това е бактерия, която е подчертано вътреболнична с подчертан афинитет към хирургични отделения. А при постъпването на моето дете в „Пирогов“, както и в „Майчин дом", това изследване бе отрицателно", категорична е майката.

Становището на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ пристига три месеца по-късно. Макар че в него се споменават двете отрицателни проби в двете болници, изводът на финала е, че „липсват категорични данни инфектираността да е вътреболничен произход“.

"Единствените категорични данни, които съществуват са, че детето е загинало от сепсис. Майката пък е в рисков фактор – с прееклампсия, високо кръвно налягане и възпаление. В кой точно момент и кога е станало заразяването на това дете – дали още вътреутробно или по време на раждането – никой не може да го докаже", заяви проф. Златица Петрова, директор на ИА „Медицински одит“.

Тя обясни, че двете отрицателни проби от изследвания на новороденото в „Майчин дом“ и при приема в „Пирогов“ не са атестат, защото били взети от ушния канал, езика и носа. В документацията на Емануил Леви от „Майчин дом“ обаче пише, че е взета хемокултура т. е изследванията са кръвни. Бебето умира на седмия ден от престоя си в „Пирогов“.

"Той не е опериран, което е най-големият парадокс. Детето няма хирургичен проблем, а стои в хирургично отделение, където е повече от ясно, че е развъдник на бактерии", казва майка му Елена.

Според инспекторите от РЗИ хигиената в отделението е била на ниво. В отговора си обаче, от „Медицински одит“ споменават, че в детските клиники на „Пирогов“ е имало два изолирани случая на псевдомонас. Т. е. още две деца с бактерията, но те не са били в контакт с Емануил.

"Логично е, че децата нямат контакт помежду си, но персоналът имат контакт с тях. Смятам, че е в пряка връзка със заразяването на моето дете. Действията на реаниматора вечерта показват много ясно, че детето ми е забавено. При шоково състояние, което е хванато и овладяно в първа фаза, смъртността е до 20 процента. При шоково състояние в крайна фаза, в което е било моето дете, когато е преведено в реанимация, смъртността е над 90 процента. Надявам се компетентните органи да отговорят по-адекватно на този въпрос", допълва д-р Леви.

Документите показват, че новороденото момченце е вяло и не се храни добре още вечерта преди смъртта си. Дежурният лекар вика реаниматор на два пъти, но бебето е преместено в реанимация едва в 6.20 ч. на 12 май.

Според проф. Петрова обаче лекарите в „Пирогов“ са реагирали навременно.

"Защо трябва да търсим вина? Всички правила, всички изисквания и добрата медицинска практика е спазена. Как може да кажа аз, че има вина", казва шефката на „Медицински одит“.

Д-р Елена Леви се е върнала на работа. Но не преглежда бременни и не води раждания. Казва, че ще се върне към тях, когато стане емоционално стабилна след смъртта на детето си.

"В момента, в който има наказан и се обяви публично, защото болката от загубата е огромна, но и болката, че някой се разхожда безнаказано е не по-малка. Мечтая да видя наказани", завършва почернената майка.

Източник: novanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    1 0
    15:23, 12 окт 2017
    За трепане сте всички лекари! Как не ви е срам,понесете си отговорността! Защо се криете като мишки,що за хора сте! това не е държава! Касапи не лекари! Затвор за вас,и най-тежката присъда!
Последни новини