18 °C

България подписва нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ "Белене"

България трябва да подпише нов договор с Русия заради оборудването на АЕЦ „Белене“, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана от БНТ.

По думите ѝ, все още не е ясно колко пари ще струва на държавата съхраняването на мощностите за втората атомна централа. Компанията доставчик на оборудването за втората атомна централа трябва да го консервира преди да го достави. Преговорите с Москва най-вероятно ще продължат до края на годината.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на руската държавна компания „Росатом“, които са на посещение у нас. Петкова обясни, че не се изключва възможността Русия да бъде привлечена за инвеститор в централата, чието строителство беше замразено през 2013 г. Конкретни преговори по този въпрос не са водени.

България до момента е изхарчила над 3 млрд. лева за доставката на оборудване за АЕЦ „Белене“. Реакторите за двата блока на централата са изработени и платени от страната ни, след като България бе осъдена по арбитражно дело от Русия.

Окончателно оборудването трябва да бъде доставено у нас до края на годината, но също така то трябва да бъде консервирано, за да се запази, уточни енергийният министър.

В момента Българската академия на науките изработва доклад, който да покаже доколко изгодно ще бъде на България да изгради втората атомна централа и какви опции има пред страната.

Междинният доклад на учените вече е готов, обяви Петкова. Тя не пожела да коментира резултати от него, но обяви, че той показва, че след 2032 г. ще са необходими допълнителни енергийни мощности на България, но не коментира дали те трябва да са непременно ядрени.

Три компании са проявили интерес към изграждането на АЕЦ „Белене“. Една от тях е държавната китайска енергийна корпорация.

Теменужка Петкова обяви, цитирана от БНР, че започва проверка на всички централи, които трябва да осигурят така наречения „студен резерв“. Става въпрос за мощностите, които се включват към електроенергийната система само при евентуален недостиг на ток.

Миналата година имаше известни проблеми със студения резерв, тази проверка предстои. Тя също е много важна. За първи път Министерството ще прави такава проверка и тя ще бъде проверка на място със замервания на количества.

Вече бяха извършени проверките на Електроенергийния системен оператор и на трите електроснабдителни дружества.

Източник: БНТ

1 Коментар

Хороскоп за 24.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини