Националната и европейската отбрана са сред водещите теми на вестниците в четвъртък.

„Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан от парламента заради информацията от понеделник, че НАТО задейства базирана в Румъния международна военна част в отговор на милитаризирането на Крим от Москва и засиленото руско присъствие в Черно море. Според Нинова въпросът е от изключителна важност за националната сигурност и външната политика на България. Нинова цитира медии, че в региона ще бъдат разположени допълнителни кораби и самолети, а „към българските пристанища ще бъдат изпратени още бойни съдове“. „Преди година и половина премиерът Борисов категорично отхвърли идеята за формирането на черноморска флотилия на НАТО. Припомням и позицията на българския премиер: „Аз искам в Черно море да виждам платноходки, яхти, туристи, мир и любов. Не искам в курортите ни да се разхождат военни фрегати напред и назад“, заяви Нинова от парламентарната трибуна и попита какво е наложило промяната в позицията на българското правителство, ако то е участвало във взимането на решението… " – в. „Дневник“.

„Няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Това каза на брифинг в Министерския съвет зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, цитиран от „Фокус“. „Във връзка с поставения въпрос за създаване на постоянна флотилия на НАТО ще отговоря аз, тъй като министър Красимир Каракачанов е в чужбина. Не се предвижда, няма планове за създаване на постоянно присъствие на военноморски сили на НАТО в Черно море. Изпълняват се плановете от срещите на високо равнище на НАТО във Варшава и се формира в Румъния многонационална бригада“, коментира Запрянов и уточни, че това е старо решение от миналата година. „Цялата информация за това какви учения се осъществяват на територията на страната, как участваме заедно като страна членка, я има в президентството“, добави министърът на вътрешните работи Валентин Радев. „Ако нещо е останало, което не е ясно на опозицията, на г-жа Нинова или на други представители от парламента, нека ни попитат“, коментира той. По думите му има начини за това – закрити заседания на комисиите в парламента. Да бъдат добри, ако имат въпроси и неща, които не са ясни, да запитат там и ще бъде отговорено подробно, каза още Валентин Радев. " – в. „Стандарт“.

„Правителството удължи с две седмици срока, в който италианските изтребители „Еврофайтър Тайфун“ участват в съвместната операция за опазване на въздушното пространство на България. С приетата днес промяна на решението от юни мисията по т. нар. еър полисинг ще продължи до 1 ноември. Не са посочени мотиви за промяната, но се отбелязва, че останалите параметри на решението се запазват. Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от алианса. Планирането на съвместната операция е направено още през януари 2016 г. , когато италиански военен транспортен самолет „Спартан“ кацна аварийно на летище София. Италия изпрати официално писмо до българските институции, в което се изразява готовност за еър полисинг още през декември 2015 г. в отговор на циркулационно питане, изпратено от българското правителство до НАТО и страни съюзници. През септември 2016 г. американски изтребители F-15C също участваха в съвместен еър полисинг за около седмица. " – в. „Дневник“.

„В рамките на официалното си посещение във Франция, министърът на отбраната Красимир Каракачанов проведе среща днес, 11 октомври, с министъра на въоръжените сили на Френската република Флоранс Парли. По време на разговорите министър Каракачанов заяви, че след посещението на президента на Френската република Еманюел Макрон в нашата страна двустранното сътрудничество между двете държави е еволюирало и е придобило нов решителен тласък. Българският министър на отбраната запозна своя домакин с приоритетите в трите основни направления в отбранителната политика на правителството – модернизация и превъоръжаване на въоръжените сили, подобряване на социалния статус на военнослужещите и принос на България към отбранителните способности на НАТО и Европейския съюз. Той изтъкна решимостта за преодоляване на проблемите в областта на отбраната. Министър Красимир Каракачанов запозна своя колега Флоранс Парли с предизвикателствата пред сигурността за Западните Балкани и изтъкна, че това е един от приоритетите на България по време на председателството на Съвета на Европа. Той очерта основните групи въпроси – териториални, етнически и религиозни като подчерта, че последните ескалират в резултат на разпространението на радикалния ислям. За укрепването на стабилността на Балканите България вече е направила първата крачка с подписването на договора за сътрудничество с Македония. Нашата страна ще продължи да подкрепя евроатлантическата интеграция на западната си съседка, както и на останалите държави в региона, посочи министър Каракачанов. Министърът на въоръжените сили на Френската република Флоранс Парли изрази задоволство от усилията, които България полага и заяви подкрепата на Франция в областта на обраната по време на европредседателството. Тя изрично подчерта, че на България се полага главната роля да лансира регламентиращата база за бъдещата обща европейска отбрана. Във връзка с това Франция се ангажира да бъде най-близко до България за ускоряване на процесите и постигане на пълна мобилизация на отбранителните ресурси на Европейския съюз за постигане на адекватна превенция на заплахите. На срещата двамата министри обсъдиха и темата за доброволчеството в армията. Беше посочено, че във Франция след терористичните атаки доброволчеството е набрало скорост, докато в България има отлив и трудности в набирането на кадри за служба в армията. " – в. „Труд“.

„Фрегатата „Дръзки“ от състава на Дивизион патрулни кораби на ВМС ще се включи в операцията на НАТО „Sea Guardian – 2017“. Военният ритуал по официалното изпращане на екипажа се проведе днес, 11 октомври, в пункта за базиране Бургас. На него присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, близки и роднини на екипажа на кораба, съобщиха от Министерството на отбраната. В обръщението си към военнослужещите от състава на фрегатата контраадмирал Митко Петев пожела успешно и безаварийно изпълнение на мисията. Водосвет за здраве и успешно плаване на екипажа беше отслужен от отец Стилиян от църквата „Св. Никола“ – град Черноморец. " – в. „24 часа“.

Вестниците съобщават също за спешно свикване на конгрес на БСП.

„Лидерът на БСП Корнелия Нинова сюрпризира партията си с идея за светкавичен конгрес. На заседанието на Изпълнителното бюро във вторник тя е съобщила, че планира форумът да се проведе до края на месеца, като най-вероятната дата е 28 октомври, научи „Сега“. Формално според устава това няма да е нов конгрес, а извънредно заседание на 49-ия. Официалният форум се проведе през февруари. Уникален е и фактът, че подготовката ще трябва да протече в рамките на 2 седмици. Предложението ѝ трябва да бъде одобрено от Националния съвет, който се събира този уикенд. Официално Нинова смята да занимава делегатите с изготвяне на алтернативен държавен бюджет и с дискусии за поведението спрямо ГЕРБ. Неофициално обаче се говори, че тя планира да препотвърди лидерството си, искайки вот на доверие. В последните седмици от доста вътрешнопартийни среди долетяха информации, че се подготвя стартиране на подписка за извънреден конгрес, на който да бъде поискана оставката на Нинова. „По този начин тя изпреварва събитията. Опозиционните лагери едва ли ще могат да се обединят бързо“, коментираха източници от кухнята на БСП. " – в. „Сега“.

„БСП свиква изненадващ конгрес в края на октомври, твърди Канал 3, позовавайки се на свои източници. Основните теми на заседанието на 49 конгрес на партията ще бъдат Бюджет 2018 и подготовката ни за европредседателството, като доклад по темата ще изнесе президентът на ПЕС Сергей Станишев. Това е обаче официалният мотив за насрочването на заседанието по предложена Корнелия Нинова, а зад него стои желанието на соцлидера да даде думата и на вътрешната опозиция, и на поддръжниците си с крайната цел да излезе парата от свирката и да потърси консолидация, коментира Канал 3. На нейна страна е изненадата, защото по устав всяка година партията трябва да прави заседание на конгреса, но последното беше в началото февруари 2017 г. , тоест дори срокът не е изтекъл и няма уставно изискване за по-ранното му провеждане. Не на последно място социалисти изтъкват, че досега столетницата никога не се е събирала на конгрес, за да обсъжда бюджет, и то когато е в опозиция. Повечето леви очакват по този начин партията да се освободи от натрупаното напрежение, а лидерът ѝ да получи един вид вот на доверие. Никой не смята, че опонентите на Нинова ще ѝ поискат оставката, още повече, че те имат само броени дни за организация на отпора. Според последните уставни промени конгресът не може да я свали, а само да реши за провеждането на общопартиен вот. Самата Корнелия Нинова уведомила за намерението си членовете на ИБ на БСП във вторник, на редовното заседание на ръководството. Повечето от тях останали сюрпризирани, че след две седмици ги чака конгрес. Заседанието ще бъде еднодневно и ще се проведе най-вероятно на 28 октомври в НДК, научи още Канал 3. Червените планирали то да се състои в първия уикенд на ноември, но отбелязването на Архангелова задушница точно тогава ги накарало да променят плана си. Очаква се обаче окончателното решение за насрочването на конгреса да бъде взето в събота на пленум на социалистите. Освен насрочването на конгреса червените ще бистрят актуалната политическа обстановка, както и становището на работната група за това дали БСП трябва да прави своя телевизия. Предложението ѝ е, че на този етап не е рационално от финансова гледна точка столетницата да се нагърбва с отговорността за нова електронна медия. Решението обаче не е окончателно, защото последната дума имат членовете на Националния съвет. " – в. „Стандарт“.

Всекидневниците съобщават също за приетата от парламента оставка на Антон Тодоров.

„Парламентът прие оставката на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. „За“ прекратяване на пълномощията му гласуваха 153 народни представители, „против“ – 14, „въздържали се“ – 11 с което тя бе приета. Изгонването на Тодоров беше заради скандални негови реплики в Народното събрание към опоненти от БСП, а чашата преля, когато той си позволи заплашително поведение в студиото на българска национална телевизия. На 9 октомври в писмо до медиите, Антон Тодоров заяви, че подава оставка, защото има опити репликата му да бъде превърната в етикет на партията, от която е избран. " – в. „Стандарт“.

„Имам предложения от няколко телевизии, ще правя телевизионно предаване. Много съм добър. " Това разкри току-що освободеният депутат Антон Тодоров пред журналисти в парламента. „По характер съм темерут, признавам си го – грубиян съм, малко катил“, описа се Тодоров. И предупреди: „Можете да се сигурни, че никога не лъжа и се справям с хора, които сметна за мои врагове, по подобаващ начин. Не е добре да сте враг на Антон Тодоров, но е добре да сте негов приятел. " Вече бившият депутат изтъкна, че за разлика от доста народни представители, които са сменили по 4-5-6 партии, единствената, в която е членувал той до момента, била СДС. „Сега мисля да вляза в ГЕРБ“, разкри Тодоров, който влезе в Народното събрание като гражданска квота. Той бе откровен – с политиката не е приключил, а в тези 6 месеца си е създал най-много приятели за целия си живот. Ексдепутатът е категоричен – продължава с разкритията и извън парламента. „70 сделки ще бъдат разкостени, както разлистих „Каолин“, зарече се Тодоров. „Имам здрава кръвоносна система и предпочитам да стоя прав“ – с тези думи той отвърна на въпрос кой му е ритнал столчето. " – в. „24 часа“.

Вестниците следят и кадровите промени в съдебната система.

„Георги Чолаков, който чака решението на Висшия съдебен съвет дали отново ще бъде избран за председател на Върховния административен съд (ВАС), е назначен за временно изпълняващ длъжността зам.-шеф на съда. Това потвърди пред „Сега“ шефът на ВАС Георги Колев. Той е посочил Чолаков още на 4 октомври, когато титулярят на този пост Боян Магдалинчев встъпи на новата си длъжност като член на съдебния съвет. За временно изпълняващ функциите на заместник не се иска решение на съдебния съвет. В колегията, ръководена в момента от Чолаков, се гледат дела, свързани с устройството на територията, инвестиционни проекти, уволнения на държавни служители, актове на Висшия съдебен съвет, конфликт на интереси, защитените територии, частната охранителна дейност, туризма, лицензите и др. Досега Чолаков ръководеше едно от отделенията в тази колегия на съда. На 11 септември Висшият съдебен съвет избра Чолаков за председател на ВАС. Президентът Румен Радев, който приключва процедурата, обаче отказа да подпише указ за назначението му и на 4 октомври върна избора на поправителен на новия състав на съдебния съвет. Днес се очаква кадровиците да решат как да действат след указа. Част от тях смятат, че първо трябва да прегласуват избора на Чолаков и само ако той не събере 17 гласа „за“, да бъде открита нова процедура с нови кандидати. Други от членовете на съвета твърдят, че директно трябва да се премине към новата процедура. " – в. „Сега“.

„Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) на основание чл. 167, ал. 2 от Закона за съдебната власт откри процедура за избор на директор на Националната следствена служба, съобщиха от пресцентъра на ВСС. Тя е стартирана във връзка с предсрочното освобождаване на Евгени Диков като директор на НСлС, поради встъпването му в длъжност „член на Висшия съдебен съвет“, считано от 03.10.2017 г. Прокурорската колегия прие хронограма на процедурата за избор, която предвижда предложения да бъдат направени на следващите две заседанията на Колегията на 18.10.2017 г. и на 25.10.2017 г. , а изслушването и изборът – на 06.12.2017 г. На заседанието на Колегията на 01.11.2017 г. изтича срокът за представяне на документите на кандидатите, номинирани на втората дата. Колегията ще се произнесе по допустимостта на кандидатите на 14.11.2017 г. До 30.11.2017 г. ще бъдат приемани въпроси и становища за номинираните. Постъпващите по процедурата документи се публикуват в тридневен срок на интернет сайта на ВСС. Хронограмата е съобразена с приетите с решение на Прокурорската колегия на ВСС по протокол № 30/27.09.2017 г. Правилата за избор на директор на Националната следствена служба. Те предвиждат, че мотивирани кандидатурите могат да се правят от не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и от главния прокурор или от министъра на правосъдието. Представят се в две поредни заседания следващи решението за откриване на процедурата. " – в. „24 часа“.