ОДМВР – Пловдив предприема информационна кампания за противодействие на телефонните измами

Комплекс от полицейски мерки са набелязани за предотвратяване, пресичане и разкриване на опитите за телефонни измами в Пловдив и населените места в областта. С цел разширяване обхвата на превантивната дейност срещу този вид престъпления, от Областната дирекция на МВР е организирана информационна кампания с подчертана насоченост към възрастните и самотноживеещи хора, като едни от най-честите потърпевши. Над 10000 брошури с предупреждения и препоръки за действие в ситуация на телефонна измама ще бъдат оставени на местата, посещавани предимно от пенсионери в Пловдив и общинските центрове – пощенски клонове, лечебни заведения, социални служби. Едновременно с това е създадена организация, целяща повишаване на вниманието на банковите служители към случаи, при които възрастни хора искат да изтеглят инцидентно значителни суми от паричните си спестявания, както и от необходимостта своевременно да се уведомява най-близкото полицейско управление.

Съдействие в разяснителната кампания за най-разпространените сценарии и механизми за извършване на телефонни измами е потърсено от представители на местната власт, службите на Регионалната дирекция „Социално подпомагане“, общопрактикуващи лекари, управители на банкови и пощенски клонове. Апел за съдействие в информирането на широката общественост пловдивската полиция отправя и към регионалните и местни средства за масово осведомяване.


ВНИМАНИЕ: ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ!

Няма държавна институция, която да иска предоставяне на пари по телефона

По повод зачестилите напоследък случаи на телефонни измами, експертите от ОДМВР – Пловдив припомнят някои от най-разпространените сценарии за искане на пари от потърпевшите:

  • Тежко пострадал роднина и необходимост от спешна скъпоструваща операция;

  • Заразени близки и роднини с птичи/свински грип и искане на пари за животоспасяващи ваксини;

  • Предизвикано пътнотранспортно произшествие от близъкроднина с починал човек или малко дете;

  • Освобождаване на пощенска пратка от чужбина;

  • Закупуване на ваучери във връзка с печалба от томбола на голям магазин;

Напоследък популярност придобиват случаите, при които извършителите на телефонни измами се представят за полицейски служители и търсят съдействие от хората. В единия вариант искането е да бъде направен превод при разпит на задържан чужд гражданин. В другия – да се предоставят пари за съдействие при полицейска операция за задържане на телефонни измамници.

Според направения анализ, най-често жертви на тези престъпления стават възрастни хора, за които е характерна високата степен на доверчивост. В тази връзка криминалистите съветват гражданите да разговарят със своите близки, които живеят сами и разполагат със стационарен или мобилен телефон. Препоръчително е да бъдат обсъдени различните механизми за телефонни измами, като се наблегне на най-разпространения през последните дни в Пловдив „оказване на съдействие на полицията при задържането на телефонни измамници, чрез предоставянето на наличните парични суми и ценни вещи, които впоследствие да бъдат върнати“. Това е най-често използваната от престъпниците и най-успешната схема, според която възрастният човек получава телефонно обаждане от непознат глас, който го заплашва с нанасяне на телесни повреди и заплахи за живота и здравето му. След неколкократни подобни обаждания, целящи да стресират пенсионера, по телефона му звъни втори непознат, представящ се за полицейски служител – най-често инспектор или комисар. Същият заявява, че е възможно възрастният човек да е жертва на телефонни измамници, като в района са разположени полицейски служители, ангажирани в специализирана операция за задържането на престъпниците. По време на разговора мнимият полицай заявява, че е необходимо възрастният човек да предостави наличните парични средства или ценни вещи (в повечето случаи се иска те да бъдат хвърлени през терасите на жилищата или оставени до контейнери за смет, паркирани автомобили, пейки), уверявайки го, че след задържането на телефонните измамници всичко ще му бъде върнато. Освен това мнимият полицейски служител иска от възрастния човек да даде телефонния си номер, за да бъде в непрекъсната връзка с него.

Важно е да се знае, че няма държавна институция, която да иска предоставяне на пари по телефона или да се хвърлят през тераса или да се оставят на определени места на улицата.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини