Готвят ареста на Карлес Пучдемон, ако обяви независимостта на Каталуния

В 18 часа Карлес Пучдемон ще се яви пред регионалния парламент, за да обсъди „общата политическа ситуация“ в Каталуния. Повечето от страните очакват това да се превърне в декларация за независимост от Испания.

Точната формулировка на това изявление и до каква степен то ще бъде тълкувано като реална декларация за независимост от съдилищата, прокурорите, централното правителство и каталунските сепаратисти остават неизвестни сутринта във вторник, пише The Spain Report.

Размерът и обхватът на отговора на испанската държава на каквато и да е декларация за независимост също не са известни: възможностите варират от наказателни обвинения в размирици или бунт до преустановяване на автономното управление в Каталуния за неопределен период от време. Всяка стъпка към арестуването на Карлес Пучдемон и членовете на регионалното му правителство ще бъде изпълнена с потенциални трудности, пише изданието.

Каталунската полиция затвори парламентарния парк Де ла Цитадела в центъра на Барселона, издигна метални бариери около сградата на парламента и паркира няколко десетки полицейски микробуси отвън.

Каталунската Национална Асамблея (), Омниум културал () и местни сепаратистки групи организират хиляди привърженици да пътуват до парка и района пред Върховния съд. Те вече са доказали, че могат да мобилизират няколкостотин хиляди души. предстои тази вечер да се разбере дали полицейските сили са достатъчни, за да попречат на протестиращите или в крайна сметка те ще нахлуят в парка и ще обградят парламента. Има промяна в стила на съобщенията през нощта от „защита на парламента“ до „мирна подкрепа“ на каталунските институции. Появиха се съобщения, че полицията е поискала да бъдат блокирани акаунтите на  и .

Полицията – регионална или национална – не беше в състояние (национална) или не желаеше (регионално) да спре повечето хора, които искаха да гласуват на 1 октомври, и не спряха сепаратистките протестиращи да затворят каталунските пътища в деня на общия протест срещу насилието по време на референдума.

Испанската вътрешна служба отказа да коментира всички разпоредби на националната полиция и гражданска гвардия за деня, като цитира оперативните изисквания за сигурност.

Испанската полиция е готова да арестува каталунския президент Карлес Пучдемон незабавно, ако обяви независимост в регионалния парламент. Това пише Bloomberg, като се позовава на двама души, запознати с плановете на правителството

Окончателното решение дали да се действа все още не е взето, испанската национална полиция разполага с елитни офицери в Каталуния, които са готови да действат, ако каталунската полиция се опита да защити Пучдемон, казва източник на изданието.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини