За Каталуния 10-10 е Денят

Каталунският лидер Карлес Пучдемон днес трябва да произнесе дългоочаквана реч е в местния парламент и да бъде обявена независимост.

Вицепремиерът на Испания Сорая де Сантамария потвърди, че правителството ще предприеме „всички необходими мерки“, включително задействане на член 155 от конституцията, ако автономният регион Каталуния едностранно обяви независимост във вторник, за да се „възстановят демокрацията и върховенството на закона“.

Член 155 от основния закон на Испания може да позволи на правителството в Мадрид да отмени автономията на Каталуния, да разпусне местния парламент и да се намесва при управлението на региона. Разглеждана като екстремна мярка, никога не се е прибягвало до този член в историята на страната.

В една доста шокираща ескалация на реториката в Испания, говорител на управляващата народна партия отправи заплаха към президента на Каталуния.

Очаква се местният парламент да приеме декларация за независимост във вторник, като се противопостави на решението на националния съд, който обяви за незаконен референдума на 1 октомври. Испанският премиер Мариано Рахой обеща, че „националното единство ще бъде запазено“, като се използват всички налични инструменти.

В същото време банките и бизнесът бягат от Каталония. CaixaBank SA, най-голямата банка в региона, заяви в петък, че ще премести правната си база във Валенсия, а Банко Сабадел планира да се премести в Аликанте. Gas Natural SDG заяви, че ще прехвърли седалището си в Мадрид от Барселона.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини