24 °C

Съветският спътник "Молния-1-44" ще изгори в атмосферата

Съветският спътник „Молния-1-44“ няма да падне на Земята, а ще изгори в горните слоеве на атмосферата. Това каза руският академик Александър Железняков от академията по космонавтика по повод появилите се публикации, че тежащият тон и половина комуникационен сателит, изстрелян по времето на СССР „ще рухне“.

Порталът Satflare публикува информацията, че „Молнiя-1-44“ трябва да прекрати съществуването си около 25 октомври. Някои медии обявиха, че част от спътника може да не изгори в атмосферата и да достигне земята.

Порталът Satflare дава информация за всеки извествен сателит в орбита в реално време и показва мащабния космически боклук, разпръснат през годините около планетата ни. Сателитите „Молния“ са били изстрелвани в големи серии и напускат орбита доста често. Обикновено те се разрушават напълно атмосферата. До повърхността може да достигнат отломки до 500 грама, обяснява експертът.

Годишно около 50 спътника „падат“, сред които 2-3 „Молния“. Когато неголеми неизгорели части достигат до повърхността на Земята, това се случва в закрити за навигация зони на Тихия океан.

„Молния“ са военни комуникационни спътници, в силно ексцентрични елиптични орбити, известни като орбити с наклон от +63.4градуса и период от около 12 часа. Тези орбити им позволяват да имат видимост към обекти в полярните региони за продължителни периоди, за разлика от геостационарните сателити в геосинхронни орбити с 24-часов орбитален период.

Първият оперативен сателит „Молния-1-01“ е бил изстрелян през април 1965 г. От октомври 1967 г. сателитите „Молния“ били използвани от СССР за излъчване на националната телевизионна мрежа „Орбита“.


Хороскоп за 14.08.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини