Два златни медала завоюваха фолклорни състави, водени от Кичка Петкова

Женският народен хор и Смесеният народен хор, с ръководител Кичка Петкова се завърнаха от поредното си фестивално участие със златни медали.

На 7 октомври 2017 г. в с. Кортен, Община Нова Загора се проведе XI Национален фестивал на любителски хорове и групи за многогласнонародно пеене, организиран от Община Нова Загора, Общество за фолклор, Съюз на българските музикални и танцови дейци иЧиталище „Светлина – 2000“ с. Кортен, в което взеха участие десетки изпълнители от България. Изпълненията бяха оценявани от жури с председател акад. Крум Георгиев от Общество за фолклор.

Първомайските формации са от състава на Певческия ансамбъл „Първомай“, а съпроводът беше дело на фолклорен оркестър с ръководител Петър Тенев.

Представянето на нашите състави бе на изключително ниво. Жури, домакини и участници ги обявиха за безалтернативни.

Участието на първомайци вдигнали фестивалното равнище и създали усещането за празник, категорични бяха присъстващите.

„Спятост, професионализъм, добре подбран репертоар, изпипани детайли и баланс при всичките осем изпълнения, много добър съпровод на оркестъра… ” – това бяха част от суперлативите на журито. И още: ”… Заслужено самочувствие на сцената, звучни гласове, отлична работа на диригента Кичка Петкова, настроение, предадено от сцената към публиката, прекрасни носии, висока класа във всичко видяно и чуто… ”

При обсъждането на финала на фестивала, ръководителите на участващите групи от страната на шега помолиха Кичка да ги вземе за редови хористи в ансамбъла. Попитаха и колко е голям гр. Първомай, че може да селекционира и включи толкова много професионални гласове на едно място.
При награждаване журито заслужено връчи най-високите отличия на първомайските участници – две първи места, два златни медала, лауреатски звания и парични награди.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини