Пълнолуние: Жътварска луна

Луната навлезе в пълнолуние, наречено Жътварска луна. То продължава три дни.

Цивилизациите в света отдавна използват фазите на луната, за да следят времето, и според лунната традиция всеки месец пълната луна получава специално име. Тези имена се различават на различни места в регионалния фолклор, но много от тях се основават на сезонните особености на пълнолунието.

В Северното полукълбо Жътварската луна обикновено се случва на или около 22 септември. Но тази година септемврийската пълнолуние бе на 6-ти, 16 дни преди равноденствието. Пълната луна на 5 октомври е само 13 дни след равноденствието, но да имаме Жътварска луна през октомври, не е толкова рядък феномен, казва Ърни Райт от Goddard Space Flight Center на НАСА в Мериленд.

„Предишната беше през 2009 г. , но преди нея имаше през 2006 г. , а следващата ще бъде през 2020 г. ", казва той. Въз основа на равноденствието и 29.5-дневния цикъл на Луната, Жътварска луна може да има на всяка дата между 7 септември и 8 октомври. "

Жътварската луна е красива гледка. Нощите са забележимо по-светли – пълната луна изгрява почти веднага след залез слънце, като първо се появява като окървавено оранжево оцветяване по здрач. Луната изглежда по-голяма близо до хоризонта.

С малко тъмнина между залеза на слънцето и лунния изгрев земеделските стопани могат да работят по-късно и това вероятно е дало името на това пълнолуние. То идва от Европа, където е използвано поне от началото на 18 век.

С началото на есента, която е смятана за сезона на меланхолията и депресиите, в комбинация с пълнолунието, може да заспивате по-трудно, а денем да бъдете по-емоционални и конфликтни. Така се отразява промяната, докато се настроим от лятото към есента и зимата.

Разходки сред природата, йога и медитация могат да направят прехода по-лек. Съберете повече слънце от последните хубави дни, дишайте свеж въздух, хранете се правилно – сезонът предлага чудесни зеленчуци и плодове, за да си набавите нужните витамини.

Астролозите твърдят, че Жътварското пълнолуние влияние силно на емоционалното ни състояние. Луната сега е в Овен, което също има връзка с отношенията между хората. Внимавайте да не стигате до конфликти и недоразумения. За да избегнете катаклизми в любовния живот, опитайте да проявите повече търпение.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини