Почетоха с изложба в Димитровград земеделския лидер Никола Петков

    Документална изложба, посветена на 70-годишнината от трагичната смърта на Никола Петков бе открита в камерната зала на КДК – Димитровград. Тя бе организирана от коалиция „Да за Димитровград“ и централното и местно ръководство на БЗНС, а представените документи и снимки са от Държавен архив. Материалите са свързани с живота и дейността на земеделския лидер.

    „Събрали сме се да почетем паметта на една изключителна личност, борец за свобода и независимост и един от лидерите на БЗНС“, споделиха при откриването организаторите.

    Николай Василев, който е член на ръководството на БЗНС се спря подробно на живота на земеделския лидер. Той говори за семейството му, периода в който е издавал вестници и е бил редактор, както и за борбата му срещу комунистическия режим.

    „Никола Петков е пример за България и за това как се отстояват идеите на земеделския съюз, а убийството му и претърпяните репресии не могат да заличат вдъхновението, което носи личността му“, сподели Василев. Допълни, че земеделският лидер оставя ярка следа в българската история, той умира заради борбата си за независимост.

    Гости на проявата бяха и Никола Кръстев – организационен секретар на БЗНС, Ангел Хаджиангелов и Леко Леков – председатели на областната и общинска структури на партията, както и Стефан Димитров – лидер на „Да за Димитровград“. Беседа с интересни факти от живота на Никола Петков чуха още присъстващите в Камерната зала на КДК.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини