Откриха мощите на Св. Николай Чудотворец в Турция

Археолози твърдят, че са открили древните останки на Свети Николай Чудотворец, по-известен сред децата като Дядо Коледа.

Геофизични изследвания, проведени от учени в църквата Св. Николай Чудотворец в южната част на региона Анталия в Турция, ги навели на мисълта, че под пода е скрита непокътната гробница.

Смяташе се, че мощите на Свети Николай Чудотворец, за когото се твърди, че е притежавал свръхестествени способности, са ексхумирани и пренесени в Бари, Италия от християнски търговци през 1087, където са съхранявани в Базиликата Сан Никола.

Турските изследователи обаче, след като анализирали нови документи, открили че търговците са взели нечий други мощи от църквата.

Сега разкопки трябва да разкрият тайната на сградата, разположена в древния град Мира. Смята се, че Свети Николай е починал през 343 година.

Истинската работа започва сега, признават учените. Те се надяват да достигнат до подземната гробница и да открият непокътнатото тяло на светията.

Гробницата се намира под каменен под, покрит с мозайка. Екип от научни експерти ще помага с изследванията.

Свети Николай Чудотворец е широко почитан сред християните, но е признат и от много други клонове на религията.

Светията е известен със своята дискретна щедрост и раздаването на подаръци, от където води началото си и мита за Дядо Коледа.

Той е познат като Синтерклас сред холандците в средновековието. Свети Николай Чудотворец се чества на 6 декември.

Вярва се, че Дядо Коледа произлиза от холандски имигранти в САЩ, които почитали Синтерклас.

Църквата Св. Николай Чудотворец в Анталия бе възстановена преди няколко години, и в момента е притегателна сила за туристите в региона.

Всяка година, множество католици и православни християни се стичат за поклонение в базиликата Сан Никола в Бари.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини