15 °C

Гражданите стават „агенти“ на НАП за прикрити обороти, сканирайки QR кодовете на касовия бон

Потребителите ще се включат като помагачи на НАП в лова на фирми с нелоялни практики, които се опитват да скрият оборотите си от държавата. Това обаче ще се случи, ако предложените промени за въвеждането на QR код на касовите бележки бъдат одобрени. Мярката е предвидена в проект за промени в Наредбата на финансовото министерство за регистриране и отчитане на приходите от продажби, който вече е качен за обществено обсъждане на страницата на министерството.

Идеята на QR кода е посредством неговото сканиране всеки купувач да може да провери на момента дали покупката му е отчетена в НАП.

Това ще става по елементарен начин-чрез мобилните телефони, обясни Божана Илиева от Офиса на Приходната агенция в Хасково. „Основната цел е още повече да се затегне контрола върху недобросъвестните търговци и фирми, както и да бъдат хващани касовите апарати, които не са още вързани директно при нас, защото и такива случаи отчитаме. “, поясни още Илиева.

Според централата на НАП ако нововъведението бъде прието то няма да натовари кой знае с какви разходи фирмите, тъй като няма да е необходима смяна на касовите апарати, а само софтуерна модификация. Според производители на касови апарати от бранша няма да е скъпо, нито технически трудно.

Предвиденият срок за тях да подготвят фискалните си системи е 30 септември 2018 година. Дори и да бъде въведен QR кодовете обаче, тяхното задействане няма да е мигновено за всички фирми. Проектът предвижда и достатъчно дълги срокове за подготовка на търговците. В него е предвиден и график за въвеждане на QR кодовете. Първи това задължение трябва да изпълнят бензиностанциите.

С новото изискване ще трябва да се съобразят фирмите, регистрирани по закона за ДДС до 31 декември 2018 година, а до 30 юни 2019 година – всички останали търговци.

Промените обаче ще задължат всички фирми да отговорят на новите изисквания и да усъвършенстват фискалните си устройства, така че данните за всяка продажба да се отчитат веднага в НАП.

„С промените ще се „затворят вратички“, през които недобросъвестни търговци успяват да укрият приходи, посочи още Божана Илиева.

Очаква се с тази стъпка затягането на контрола върху продажбите да доведе до 10% ръст от постъпленията от ДДС в бюджета.

За да бъдат насърчавани гражданите да станат „агенти“ на НАП в лова на нелоялните фирми, като проверяват касовите си бележки, данъчните ще въведат стимули. Всяко сканиране на QR кодовете ще играе и ролята на регистрация в Лотарията с парични и предметни награди, която те готвят за втора поредна година.

Красимира Славова


15 Коментара

Хороскоп за 25.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини