Множество нарушения показва медицинския одит по случая с починалия Спас Добрев

Извършената проверка на „Медицински одит“ по случая с починалия Спас Добрев, когото в „Пирогов“ отказаха да приемат, показва множество нарушения.

На 16 септември 74-годишният мъж е приет в Александровска болница, след като лекарите в „Пирогов“ отказали да го приемат. Екипът на Бърза помощ пък пристигнал на адреса 80 минути, след като съпругата му Евелина подала сигнала. Заради отказа на дежурния екип от спешния кабинет по кардиология и вътрешни болести в „Пирогов“ да окажат помощ на Спас Добрев, директорът на болницата ги уволни.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров пък разпореди на „Медицински одит“ да извърши спешна проверка в Центъра за спешна медицинска помощ, „Пирогов“, Александровска болница и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, където Добрев е бил на лечение дни преди смъртта си.

Извършената проверка от Медицински одит в лечебните заведения УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛСМ „Пирогов“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и ЦСМП – София показwа:

На 12.09.2017 г. пациентът С. Д. е приет за планово лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ по клинична пътека „Диагностика и лечение на левкемии“ (минимален болничен престой – пет дни). На 15.09.2017 г. пациентът е напуснал по собствено желание, като към документацията му не е приложено подписано информирано решение за прекратяване на престоя, какъвто документ е задължително изискуем съгласно чл. 20, ал. 3 от Наредба 49/ 18.10.10. Съпругата на С. М. Д. декларира, че по изрично нейно настояване и със съгласието на лекуващия лекар, на болния е разрешено прибиране у дома. За констатираните нарушения са образувани административнонаказателни производства.

На 16.09.2017 г. в 16: 19 ч. към ЦСМП е подаден първият сигнал за пациента С. М. Д. , като оплакванията са за ниско кръвно налягане и задух. В 17: 45 ч. (час и двадесет минути след първото обаждане) адресът е посетен от екип на ЦСМП, който извършва преглед, поставя диагноза и констатира необходимост от спешно транспортиране до лечебно заведение.

Дневното дежурство на 16.09.2017 г. в ЦСМП – София е обезпечено от 12 екипа: 3 реанимационни и 9 лекарски, а постъпилите повиквания в ЦСМП са общо 275 броя.

В 18: 15 ч. болният е в УМБАЛСМ „Пирогов“, където поради отказ за преглед и прием на пациента, се налага същият да бъде транспортиран в УМБАЛ „Александровска“ (18: 25 ч. ).

Линейката, осъществила транспорта на пациента, е била оборудвана с цялата необходима апаратура съгласно изискванията на Медицински стандарт „Спешна медицина“.

Проверката посочва, че съществува проблем със забавяне на спешните екипи на ЦСМП, гр. София, като проблемът е свързан с кадровия дефицит в системата.

Пациентът не е регистриран в болничната информационна система на „Пирогов“. Липсват документирани данни за извършен преглед, не са проведени клинико-лабораторни изследвания за доказване или отхвърляне на работната диагноза на ЦСМП. Насочен е устно към друго лечебно заведение.

За всички установени нарушения ще бъдат образувани административнонаказателни производства.

Проведените диагностично-лечебни дейности на пациента С. М. Д. при спешната му хоспитализация в Университетска болница „Александровска“, са в пълен обем и съответстват на състоянието на пациента. Въпреки извършените реанимационни действия, в 20: 25 ч. настъпва летален изход.

След депозирана от съпругата на пациента молба за освобождаване от аутопсия, не може по категоричен начин да бъде определена основната причина за смъртта.

В писмото на съпругата на пациента са засегнати въпроси от морално-етичен характер, за които ИАМО е сезирала Комисията по професионална етика към БЛС.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини