Ловък измамник отива на съд, задигнал над 34 хил. лв от две жени от Смолян

Районна прокуратура-Смолян внесе в съда обвинителен акт спрямо 29-годишен мъж за телефонни измами.  Иван Б. е бил задържан на 16 март т. г. в София, след като предния ден чрез умел телефонен терор успял да измами две жени на 79 и 45г от Смолян. При условията на продължавано престъпление, в съучастие като помагач, той помогнал на неизвестен за сега извършител, да измъкнат сумата общо от 34 хил. лв от двете измамени, уточняват от Апелативна прокуратура. Представяйки се за длъжностно лице, той нанесъл имотна вреда в големи размери – общо 34 106 лева.

На 15 март 2017 г. , Смолян, непознат мъж се обадило по телефона на 79 – годишната Л. А. и се представил за полицай. Той я предупредил да събере всичките си пари и да ги скрие във фризера, защото наблизо имало телефонни измамници. Жената събрала спестяванията си от 2 000 лева и изпълнила нарежданията. След това на същия номер позвънил друг непознат мъж, който я заплашил, че ще дойдат до дома, за да ѝ вземат парите и ще ѝ „отрежат крака“. След този разговор, на телефона позвънил отново „полицай“, който дал нареждане да извади парите от фризера и да ги закачи в найлонов плик на входната врата, като така щяла да помогне да бъдат задържани измамниците. Жената изпълнила нарежданията му. По-късно обвиняемият Иван Б. бил инструктиран от непознато лице да отиде да адреса на пострадалата жена, откъдето взел сумата и така ѝ причинил имотна вреда от 2 000 лева.

Същия ден последвало обаждане и телефона на 45-годишната М. Г. , като се представил за майор от полицията. Той заявил, че трябва да съдейства за залавяне на телефонни измамници. Обяснил, че част от групата е задържана, но щяло да има и други арести. През това време ѝ се обадил друг непознат мъж, който се представил уж за неин родственик. Той плачел и искал пари за лечение. След това позвънил отново „майора“, който казал, че ѝ звънят телефонни измамници и те трябва да бъдат задържани, заради което жената съобщила адреса си. „Майорът“ обяснил, че пред дома ѝ ще бъдат изпратени цивилни полицаи и снайперисти, за да ги заловят. Той поискал от пострадалата всички спестявания и бижута, които има, за да не стане жертва на измамниците. Жената разполагала със сумата от 27 600 лева, които сложила в найлонова чанта, като в нея добавила и 90 грама златни дамски накити – пръстени, гривни и колие на обща стойност 4 506 лв. , и ги оставила до пейката пред блока в който живее. В това време обвиняемият Иван Б. получили инструкции по телефона от непознат мъж, който му казал къде са оставени парите и бижутата. Той отишъл до мястото с такси и взел чантата, като с това причинил имотна вреда на пострадалата в размер на общо 32 106 лева. След това обвиняемият Иван Б. заминал за София, където по инструкция на непознат мъж, оставил парите между две големи тухли, близо до пешеходна пътека, като за себе си отделил 2 170 лева.

На 16 март 2017 г. обвиняемият Иван Б. е бил задържан от органите на МВР. Той с взета от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора в Пловдив. Предстои Районен съд-Смолян да насрочи първо заседание по делото.

СмолянБГвести. нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини