Здравко Палазов открива изложба за 60 годишнината си в КДК Смолян

    В Клуба на дейците на културата днес ще се открие самостоятелна изложба живопис на Здравко Палазов. На 2 октомври от 18 часа в зала „Петър Стайков“ в Смолян почитателите на художественото изкуство ще могат да видят за пръв път от 10 години колекция на един от самобитните художници на родопския град, чиито платна звучат библейски. Изложбата от 30 платна е посветена на 60-годишнината от рождението на Здравко Палазов.

    Палазов е сред най-ярките и самобитни български живописци. Картините му са предмет на дискусия, събират крайни мнения, но и критиците, и публиката ги харесва. Творбите му са с имена на притчи, посветени са на вечните теми за живота и смъртта, светлината и мрака, на зачатието, смирението, изкушението, греха… Религиозността в тях е примесена със сюреалистични сънища, и са препратка към древни вярванията и религиозни канони в християнството и исляма.

    Палазов е роден през м. октомври 1957 г. в Смолян. Завършил е художествена гимназия в Казанлък и живопис в Националната художествена академия „Николай Павлович“ – София. Свои творби е излагал в много градове на страната. Най-често в Пловдив, Бургас и Варна. До момента има над 100 самостоятелни изложби, част от които в Германия, Швейцария, Чехия, САЩ, Испания, Унгария. Сега се подготвя за гостуване в Италия и Русия. От 2006-а до 2014 г. е директор на Градската художествена галерия в Смолян. Негова стихия, освен живопистта, са рисунката, илюстрацията, художественото оформление. Член е на Съюза на българските художници.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини