Висококачествените дърва за отопление-лукс невъзможен за смолянчани. Има ли алтернативи?

Изображение 1 от 2

    Хората не искат евтините дърва по левче за кубик, не топлели достатъчно

    Смолянчани основно се отопляват на твърдо гориво, но през последните години цената на дървата скочи, доставките са затруднени и хората търсят алтернатива. Пелетите се оказаха модерното биогориво, което устройва хората като цена и комфорт, заради удобството.  Сметките показват, че отоплението с букови дърва излизат почти толкова, колкото и с пелети, варират между 320 и 340 лв за тон.

    Зимата хлопа на вратата, а минималните температури през последната десетдневка паднаха до от 2-3 градуса. Отоплителният сезон в Родопите започна, а буковите дърва удариха рекордните 100 лева за кубик – нарязани и нацепени, има голямо търсене, а най-използваното от смолянчани гориво за зимата в началото на есента се намира трудно. Най-купуваните за този сезон са здрави смърчови и елови дърва, чиято цена достига до 45 лв за кубик.

    Все повече родопски семейства се ориентират към биогорива като пилетите, не само заради сходната цената, а заради удобството и липсата на хамалогия. В региона няма топлофикация, хората масово се отопляват на твърдо гориво, но цяло лято събират пари и когато вече успеят да спестят-цените са ударили в тавна, търсенето голямо, а пазара беден. Кубик нарязани и нацепени букови дърва са по-сто лева вече, за зимния сезон трябват поне 10 кубика и така сметките излизат около хилядарка – почти две заплати в областния град за сезон.

    По-спестовните обаче са открили, че дървата са най-евтини през пролетта-кубик букови може да се намери между 70 и 80 лева и затова още с края на се запасяват с гориво за следващия, което при ниските заплати е трудна схема за местните.

    Причината за дефицита и от там за високата цена на широколистните дърва е ограничените разрешителни за сеч. От голямото снежно бедствие преди две години до сега се усвоява основно унищожената от снега или нападната от корояд иглолистна дървесина. Кубик от нея струва само един лев, но не искат да я купуват тъй като нямала нужното качество за отопление. Но пък пенсионерите съвсем обяснимо предпочитат болните дърва пред електричеството, защото така използват печките за готвене.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини