Мъск представи новата ракета "Земя – Земя" и за колонизацията на Марс (видео)

Илон Мъск представи BFR – новата концепция на SpaceX за изстрелване на орбитални мисии и кораби в дълбокия космос. Презентацията му по време на 68-мия Международен астронавтски конгрес в Аделаида, Австралия на 29 септември 2017 г. стана обект на извънредно внимание и заради обещаващата възможност чрез BFR да се пътува до най-отдалечената точка на земното кълбо за по-малко от час.

Ракетата, конструирана за пътуване през слънчевата система, може да революционизира пътуването на Земята, според Илон Мъск. Тя ще лети с максимална скорост от 12 900 км/ч. Пътуванията „Земя – Земя“ според него ще достигнат цена на място, „почти същата като в тарифен самолет“.

Главният изпълнителен директор на SpaceX и водещ дизайнер представи новините относно дългосрочните технически предизвикателства, които трябва да бъдат решени във връзка с колонизацията на Марс.

BFR е следващата ракета на SpaceX след Falcon Heavy, която компанията очаква да изстреля до края на тази година. За разлика от всички предишни ракети, тя ще бъде напълно многократно използваема и ще може да се зарежда в космоса. Това е от ключово значение за плановете на SpaceX да снабдява ISS, да качне на Луната и да започне изпращането на мисии до Марс до 2022 година. Зареждането с гориво в космоса ще позволи BFR да пътува до повърхността на Луната, което да позволи създаването на „Moon Base Alpha“.

Новата BFR е висока 106 метра, с диаметър 9 метра, с 31 двигателя Raptor и има шест двигателя Raptor на самия космически кораб.
BFR ще има място за 150 тона товари. Носът ще е достатъчно голям, каза Мъск, за огледало с десет пъти по-голяма площ от сегашния телескоп „Хъбъл“, без изобщо да го сгъва. Конструкция е надеждна като самолет, способена да кацне, дори ако губи двигател, за разлика от сегашния Falcon 9.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини