Октомври идва със застудяване и циганско лято

През октомври сутрините ще са студени и мъглите ще зачестят. Очакват се нахлувания на студени въздушни маси, но и доста приятни слънчеви дни, особено във втората половина.

Ще се увеличава броят на мрачните и дъждовни дни. Средно броят на мрачните дни през месеца ще е от 6 до 9. Продължителността на деня в началото на месеца е 11 ч и 44 мин. и ще намалява. Но ще има и много хубави дни, познати като „циганско лято“. Най-високите температури през октомври ще бъдат между 20° и 25°, а най-ниските – между 0° и 5°.

Средните месечни температура се очаква да бъдат около нормата – в равнините е между 11˚ и 15˚, по високите полета – между 8˚ и 11˚, в планинските райони – от 4˚ до 8˚.

Октомври започва с разкъсана облачност, на места обаче времето ще е слънчево. Сутрин ще е доста хладно, възможно е се образува слана на отделни места. Температурите ще се повишат, облачността ще се увеличи през първата седмица. Очакват се валежи с чувствително понижение на дневните температури.

Мрачно, с разкъсана облачност и относително по-хладно, с възможни превалявания ще бъде времето докъм средата на месеца, когато се очаква затоляне.

Повече слънчеви часове около и след обяд ще има в дните около 15 октомври. Тогава се очаква ниска облачност или мъгла в сутрешните часове.

В последната третина на месеца ще има както дни със значителна облачност и превалявания, така и дни с повече слънчеви часове около и след обяд. Температурите ще са близки до обичайните за края на октомври. Продължителността на деня в края на месеца ще намалее до 10 ч и 22 мин. , 1 час и 22 минупи по-малко, отколкото в началото му.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини