Защо е време е да започнем да ядем медузи

Светът има проблем с медузите. През 2014, те нападнаха шотландска ферма за сьомга и убиха 300 000 риби за една нощ. Медузите стават причина за затварянето на електроцентрали, те извадиха от строя американски ядрен военен кораб и продължават да оказват социоикономически ефект върху турстическите региони. В момента група австралийски учени проучва вероятността медузите в крайна сметка да унищожат всички други обитатели в океаните.

Разрешението на проблема, според един италиански учен е да ги… сготвим. Стефано Пираино, професор по зоология в Университета в Саленто ще стартира проект, финансиран от Европейската комисия, който трябва да докаже, че най-подходящото място на медузите е масата за хранене.

„Трябва да се приспособим, да превърнем проблема във възможност. Започнахме да анализираме химически състав на медузите в Средиземно море и осъзнахме, че те са подобни на видовете, консумирани в Далечния изток. Помислихме си, защо да не ги пробваме ?”, казва Пираино.

Ако медузите започнат редовно да се появяват на масата ни, едно от предимствата им ще е тяхната издържливост. Дори да извадите медузата от водата, това не пречи на появата на ново поколение, защото малките се излюпват от полипи по дъното на океана. За разлика от повечето риби, тук липсва опасност от намаляване на запасите. Както казва Пираино: „Медузите са устойчив източник на храна“.

Дали обаче са вкусни ? Медузите са известни с деликатния си леко солен вкус, което означава, че биха могли да се използват повече за създаване на подходяща текстура. Лигавата им, леко жилава консистенция кара японците и китайците да ги добавят сурови в различни салати. В Сардиния и Сицилия, създания подобни на медузите, се пържат и предлагат като местен специалитет.

На конференция посветена на храната в Генуа, бе открит щанд, рекламиращ и предлагащ пържени медузи. Нарасналото търсене на медузи от китайци, живеещи в Италия означава, че азиатските износители вече изнемогват с поръчките.

„Възможностите съществуват, но се нуждаем от по-добър план. Трябва да обучим рибарите, за да извлечем някаква изгода от тази неизползвана биомаса. ”, казва Пираино.

И макар някои хора все още да се гнусят от идята за желатиноподобно създание в чинията си, изглежда че Италия е готова за предизвикателството.

Източник: theguardian.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини