Извадиха 10-сантиметров паразит от окото на пациент

Офталмолози от Университетската болница „Д-р Георги Странски“ в Плевен извадиха 10-сантиметров паразит филария от окото на пациент след няколко опита.

Пациентът усещал, че нещо се движи под клепача на дясното му око, после спира, после пак започва, и затова е потърсил съдействие от лекарите. Офталмолозите установили, че под кожата на клепача се движи паразит, наречен филария.

Било е трудно да бъде намерен, тъй като непрекъснато се е движел – първо е бил в горния, а после в долния клепач. След няколко хирургични опита на третия ден паразитът е локализиран близо до носа и изваден, като лекарите споделят, че е доста голям – около 10 см.

Медиците предполагат, че мъжът е ухапан от инсект, който е снесъл яйцата си в кръвта, яйцата са се загнездили и филарията се е развила. Човек не е междинен гостоприемник на паразита и затова последният може да седи в човек, но не може да се размножава и рано или късно умира. По научни данни паразитът не е токсичен.

Пациентът е изследван за алергични реакции към извадения паразит и е изписан, защото няма такива.

Това е рядко срещан случай, както и големината на загнездилия се паразит, посочват от университетската болница в Плевен.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини