Защо е опасно да се спи в самолета

Пасажерите, които спят по време на кацане или излитане в самолета, рискуват да увредят слуха си, предупреждават изследователи от Харвардкия медицински колеж, пише Independent.

При иаменяне на височината на много хора им заглъхват ушите заради разликата в налягането от двете страни на слуховата мембрана. Този ефект изчезва, ако човек преглътне или се прозее, при което се отваря евстахиевата тръба – мелък канал в ухото.

Ако пасажерът спи по време на излитане или кацане на самолета, той няма извърши тези елементарни инстинктивни действия за изравняване на налягането и има вероятност да получи слухова баротравма.

При по-тежки случаи евстахиевата тръба се блокира за дълго време и да се развие инфекция, да се събере течност зад тъпанчето, което е свързано с болки и загуба на слух.

Всичко това може да се предотврати, ако пътниците в самолета не заспиват при излитане или кацане. Нормално при полетите това са моментите, в които се получава промяната в налягането. През останалото време самолетите поддържат постоянна височина на полета. Също така, при дълги полети, когато пътниците редовно заспиват, стюардесите обикновено разбуждат хората в салона преди да започнат маневрите за снишаване.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини