Септември край за корекция от фирмите, шикалкавили с печалбите

До края на септември фирмите, шикалкавили с изваждането на печалбите си от 2016 г. на светло, могат да направят корекции в подадените вече данъчни данъчни. Това е крайният срок за да бъдат изрядни данъкоплатци. Вече има подавки за липсващи пари в касите на фирми, които според счетоводните данни би трябвало да са налични. Истината за прикриването на печалбите започва да лъсва покрай масираната акция, който провежда Националната агенция по приходите в цялата страна от две седмици насам. Вървят 550 инспекции, като 12 от тях са във фирми в Хасково и региона, уточниха от местния данъчен офис.

При някои от инспекциите става ясно от счетоводните баланси на хиляди юридически лица, че имат голяма сума пари в брой. Инспекторите на НАП проверяват дали търговските дружества и нестопанските организации не са извършили скрито разпределение на печалба. Според данните, които сами са подали в НАП, 1 289 от фирмите имат в касите си над 1 милион лева в брой. Над 10 000 са дружествата с налични пари в брой над 100 000 лева.

Повечето от спипаните от НАП схеми разкриват чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството-пари за скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите.

Подозренията на данъчните се засилват и от факта, че в момента съществува забрана за разплащания в брой над 10 000 лева.

Проверките вървят бавно, защото много от фирмите има по няколко обекта на различни места в страната и освен дакументацията, на място се броят и наличностите в касите. Ако при инспекците обаче бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения и ако не излязат на светло, от началото на октомври компаниите, за които има съмнения, че са нарушителки ще бъдат подложени на нови проверки и ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години.

След старта на проверките в Хасковски регион някои от фирмите вече са започнали да подават коригиращи декларации, уточни пресаташето на Хасковския офис на НАП Божана Илиева.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    11
    111
    2 -1
    14:45, 20 сеп 2017
    По тъпо написана статия скоро не съм чел. Сбирщайн от всичко, което пише в интернет, събрано в едно. Авторката едва ли знае какво е разпределение на печалба, а още по малко какво е явно и какво е скрито. Хонорарчето си го получи обаче.
  • 2
    Фи
    Финансист
    5 0
    17:37, 20 сеп 2017
    " На каса " е чисто счетоводен термин. Значи фирмите са изкарали едни пари , платили са им данъците и вместо НАП да проверява сивия сектор тръгва по най-лесното - дай да видим в касата.
    Не е необходимо да са в касата. Мога да си ги държа където си пожелая. Може да са в банкова сметка на името на собственика - не е нарушение. Описани са в счетоводството и край. Нека да проверяват фирмите , които внасят пари на каса за оперативни разходи.Значи има нелегален оборот и собственика внася в касата да има пари.Като не ги намерят в касата , а си ги имате - поискайте срок да ги представите. Никой не може да ви задължи къде да си държите парите. може да сте ги закопали в градината.И да сте ги похарчили вземете назаем и ги покажете - няма да им искат серийните номера я. Чиста ПР акция. Като снимането на имоти с въртолеги.
Последни новини