Емблематичен воин викинг се оказа жена

Ново проучване, проведено от изследователи в университетите на Стокхолм и Упсала, показва, че жени-викинги е имало на предна линия на бойното поле.

Проучване на един от най-емблематичните гробове от ерата на викингите - Bj 581, установи, че останките на воина в него са на жена. Погребението е разкопано през 1880 г. и оттогава е смятано за образец на професионален воин на викингите. 

Няма съмнение за лидерския ранг на викинга от погребението в Бирка. Останките са заобиколени от оръжия, включително меч, проникващи през броня стрели  и два коня. Има и пълен комплект игрални фигури и игрална дъска, който показва, че е офицер - някой, който е работил с тактика и стратегия и е водел войски в битка. Воинът е погребан в град Викинг Бирка през средата на 10 век. Изотопните анализи потвърждават, че викингът е водел живот, добре съобразен с бойното общество, доминиращо в Северна Европа от осми до десети век.

Морфологията на някои скелетни особености силно подсказва, че става дума за жена, но находката е смятана за типичен образец за воин викинг в продължение на повече от век. Затова изследователите искат да потвърдят пола по категоричен начин.

Археолозите се обръщат към генетиката и извършват молекулярно определяне на пола по X и Y хромозоми. Така успяват да потвърдят морфологичното идентифициране на пола с наличието на X хромозоми, но липса на Y хромозома - офицерът викинг е жена.
 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини