Георги Андреев събира в общ проект кореняци хасковлии и народни певици от Швеция

    Идеята е да се покажат талантите на Хасково, събира на една сцена в проекта “Корени от Хасково“ композитора и почетен гражданин Георги Андреев, Народения оркестър Хасково, Камерния оркестър и диригентите Цанислав Петков и Михаил Делчев, който води шведския хор за български народни песни „Перуника“.

    Първата обща репетиция на всички участници мина днес следобед, а симбиозата, която се получи още в първите минути нажежи атмосферата и отвори очите и сърцата на присъстващите в залата на читалище „Заря“.

    Уникалният концерт по музика на Георги Андреев е на 9-ти септември от 19 часа.

    Георги Андреев

    Георги Андреев е роден през 1969 г. в гр. Хасково. Завършва СМУ „Широка лъка”, специалност гъдулка. В периода 1990­-1995 г. следва музикална композиция при проф. Александър Текелиев в НМА „Панчо Владигеров”.

    Как се роди идеята за този общ проект с участието на кореняци хасковлии, но и на женския хор „Перуника“ от Швеция?

    Идеята беше да се покажат музикални таланти, който са родом от Хасково, събрани в едно, в рамките на един общ концерт. Умувахме как да се случи това и от дума на дума се стигна до там, че на мен беше възложена задачата да направя концерта. После дойде и идеята да поканим Михаил Делчев, който е голям музикант, а също и мой учител и е с хасковски корени. Той от дълги години живее в Дания и Швеция и ръководи хор „Перуника“. После поканихме и като солист кавалджията Недялко Недялков.

    Какво ще чуем в този действително уникален проект?

    Ще има най-различни произведения, които съм писал във времето. Ще има акапелни изпълнения на хористите от  „Перуника“, които макар и шведи, пеят прекрасно български народни песни. Не съм очаквал, че чужденци могат да пеят толкова чисто и изрядно българска музика. А това е постигнато при "Перуника" благодарения на един хасковлия-диригента им Михаил Делчев.

    Ще има изпълнения на Камерния оркестър, на Народния оркестър със солисти съвместно с Камерния състав. На този концерт ще е премиерата на една китка от 4 песни от с.Горно брястово, които се наричат Горнобрястовски боенец. Това са четири солистични песни в изпълнение на Тонка Колева под съпровода на Народния оркестър на Хасково и Камерния оркестър под диригентството на Цанислав Петков, който пък е един прекрасен музикант, великолепен професионалист и много харизматичен диригент. С него ми е удоволствие да работя.

    Още в концерта ще вплета акапелни мои неща, ще изляза на сцената с гъдулката, публиката ще чуе и част от Трета част от Камерна симфония, а също и Сюита по тема от Хендел, която писах специално за фантастичния, за мен феноменален, бих казал- вселенски кавалджия Недялко Недялков. Старали сме се концерта да бъде в максимално разнообразие, както от музикална гледна точка откъм участие на състави, така и от жанрова гледна точка.

    Ще ги чуем ли в съзвучие всички музиканти?

    Да, на финалната песен ще свирят и пеят всички заедно.

    Вие, господин Андреев, направихте страхотно участие през миналата година с невероятния цигулар Найджъл Кенеди, как мислите, има ли шанс да го видим някой ден на сцената в Хасково?

    При него трудностите са две: първо е трудно да го докараш, а после е трудно да си го изпратиш. Но може да се помисли по въпроса, трябва да говоря с него, скоро ще се видим. Би могло да стане, но може би трябва да се организира цяло турне, в което да бъде включено и Хасково, защото разходите са много по такава звезда от такъв ранг.

    Михаил Делчев

    Михаил Делчев е роден в град Хасково. Завършва Хорово-диригентския клас на Българска Музикална Академия като студент на проф. Васил Арнаудов в Българска Държавна Консерватория.

    Работил е като Главен диригент на Детски хор “Орфей” и Мъжки хор, Хасково. През 1990 г. печели диригентски конкурс за едногодишна специализация в Кралската музикална консерватория в Копенхаген, Дания. Продължава квалификацията си с курсове по “Съвременна хорова музика” в Стокхолм, “Ренесансова музика” в Лондон и “Барокова интерпретация” в Щутгарт и Копенхаген. Михаил Делчев гастролира като диригент на хорове и оркестри в Дания, Швеция, Германия и САЩ. Ръководи летни курсове за чужденци по български песенен и инструментален фолклор.

    Основател и диригент на женски вокален ансамбъл Перуника – Стокхолм, Швеция.

    Г-н Делчев, в Хасково доведохте шведки, които пеят прекрасно български народни песни, кое беше началото на хор „Перуника“?

    Хор „Перуника“ е на три години, всички са хористи с дългогодишна практика, те са учители по пеене, пианисти. Включиха се в този проект с голямо желание, впечатлени от българския фолклор покрай Мистерията на българските гласове. Това беше поводът, а със съдействието на Българското посолство в Стокхолм направихме този хор. Обявихме прослушване и се оказа, че има страхотен интерес. Явиха се 119 кандидати, от които избрахме 14 хористи.

    А как се пали българското в сърцата на чужденците?

    С много работа и с много мерак. Отделят повече време докато намерят по-скоро звука на българската народна песен, а иначе неравноделните тактове се учат. А българските песни, които разучаваме, всички са им любими.

    Участвате сега с хористите в проекта “Корени от Хасково“ на родна сцена, как се чувствате?

    За мене това участие е много символично, радвам се, че има такова внимание и отношение към хора от Хасково, които се занимават не само с музика, но и изобщо с култура. Инициативата да се съберат хора от Хасково от целия свят на една сцена дойде от общината, от заместник-кмета Милена Трендафилова. А това, че сме тук наистина означава за нас връщане към корените, а също и възможност да покажем на хората в града, в който сме родени, какво правим по света.

    Какво си спомняте от времето, в което бяхте диригент на Детския хор „Орфей“, който също е много успешен и днес?

    За мен  е огромно удоволствие да чувам за постиженията им, защото традицията продължава. Аз работих само три години в Хасково и много се радвам сега, че хорът продължава да жъне успехи.

     Концертът "Корени от Хасково" ще бъде излъчван директно на видеоплатформата на Haskovo.net в събота от 19 часа.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини