Дълбоките джобове на Китай променят политиките в негова полза

Има много начини правителството да може да затвърди интересите си на международната сцена. Някои използват военни мускули, други използват подривни дейности или размирици. В Азия, Африка, Латинска Америка и дори в Европа Китай използва инвестиции, за да получи това, което иска от нуждаещите се държави и правителства. Това пише Ян Бремер, президент на групата „Евразия“ и автор на „Суперсила: Три избора за ролята на Америка в света“.

Най-очевидните примери са в Азия. Когато отношенията на Пакистан със САЩ се влошиха рязко, инвестициите на Пекин е набраха скорост. Проектът за развитие на инфраструктурата – икономическият коридор Китай-Пакистан в размер на 55 млрд. долара, който е част от по-широката китайска инициатива „Пътят на коприната“, генерира растеж и създава много необходими работни места в Пакистан. В замяна Китай развива пристанището Гуадар, което ще даде на Китай по-силно присъствие в Индийския океан.

Филипинският президент Родриго Дюте не харесва критиките от САЩ и Европа, а Пекин обеща да му помогне да подобри слабо развитата инфраструктура на своята страна. Досега Китай не е направил много, но самото обещание убеди филипинския президент да не бъде твърдо срещу екстензивните претенции на Китай в Южнокитайско море.

Дълбоките джобове на Китай дълго време купуваха влияние в Африка, където президентът Си Дзинпин обеща още милиарди инвестиции през следващите години.

Китай също отдели значително време и пари, за да изгради своето влияние в Латинска Америка. Китай се превърна в най-големият експортен пазар за Бразилия, Чили, Куба, Перу и Уругвай. Но това вече не е просто история за купуването на стоки от Китай. Тези страни, заедно с Боливия, внасят повече от Китай, отколкото от други места. Панама също стана част от сценария, отчасти защото инвестициите на Китай в разширяването на Панамския канал позволиха на китайските мега-товари да стигнат до Атлантическото и Източното крайбрежие на САЩ. По-рано тази година Панама обяви, че вече няма да признае Тайван, предоставяйки на Китай друга дипломатическа победа.

Пекин дори разшири тази стратегия в Европа, където лидерите все още действат така, сякаш се надяват светът да следва водещата им роля. Най-новата китайска инвестиция е в Гърция, която е задържана в брой, страната, изпаднала в наложена строгост и горчива критика от страна на ЕС. Гърция спечели китайски инвестиции чрез проекта „Пътят на коприната“. По-специално, китайска държавна фирма сега експлоатира гръцкото търговско пристанище в Пирея, най-натовареното в Средиземноморието. По-рано тази година Гърция блокира изявление на ЕС пред Съвета на ООН по правата на човека, което критикува репресиите на Си Дзинпин срещу политическата опзиция в страната и се присъедини към Унгария, за да подкрепи териториалните претенции на Китай в Южен Китай в Хага.

„Докато европейците действат спрямо Гърция като средновековни пиявици, китайците продължават да носят пари“, заяви миналия месец висш гръцки служител. Тук има урок за САЩ, ЕС и всеки друг международен играч, как изключително необходимите инвестиции обуславят политическо поведение.

Сега погледнете от гледна точка на получателя: Китай предлага добри сделки на правителствата и държавите, които се нуждаят от тях, и не изисква риск и жертва в замяна.

Единственият въпрос за бъдещето на тази стратегия е мястото, където тя ще бъде успешна, заключава авторът.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини