50 хасковлии провериха дължимите си данъци по телефона

50 човека вече са ползвали най-новата услуга на НАП за получаване на данъчно-осигурителна информация по телефона. От днес всички клиенти на приходната администрация, които притежават ПИК, могат да правят справка за дължимите си данъци и осигуровки и чрез колцентъра на НАП. Клиентите могат да получат също съдействие и разяснения по повод декларирани от тях и за тях данни пред НАП. Единственото условие е те да се идентифицират чрез своя ЕГН или ЕИК по БУЛСТАТ и последните четири цифри на персоналния си код (ПИК). До сега нямаше такава възможност, но последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс позволиха на НАП да предложи новата услуга, уточниха от офиса на Агенцията в Хасково.

Освен по телефона, данъчно-осигурителна информация може да се получи онлайн – с ПИК и електронен подпис, както и в офисите на НАП.

От създаването си през 2008 г. до сега колцентърът на НАП е обслужил над 3 милиона запитвания на клиенти на Агенцията. Чрез телефона за информация 0700 18 700 са обслужени 2 224 000 запитвания, а служителите на информационния център са отговорили на 172 200 въпроса, постъпили на електронния му адрес – infocentar@nra.bg. Автоматизираните справки и информация са ползвани 694 000 пъти.

На телефон 0700 18 700 гражданите и представителите на фирмите могат да получат също насоки за декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски. Освен това могат да ползват автоматичните услуги, които не изискват разговор с оператор и са достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Такива са проверката на здравен статус, справката за регистрация по ДДС и др. Телефонното обаждане към 0700 18 700 е на цената на градски разговор от цялата страна за абонатите на стационарни телефони. Обажданията от мобилни телефони се заплащат по стандартната тарифа на съответния мобилен оператор.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Jo
    John
    3 -3
    13:31, 5 сеп 2017
    какъв е тоя регрес, уж електронно правителство ще правим, а сте назначили още лелки за кол-център, а данъкоплатеца да им плаща заплатите...
  • 2
    An
    Anna
    5 -2
    14:15, 5 сеп 2017
    Като има интернет във всяко село, тогава ще си говорим за ел.правителство. Дотогава по-добре 3 минути разговор по телефона, отколкото половин ден време и билет за рейса до Хасково само за едната справка!
  • 3
    Ха
    хах
    1 0
    16:23, 5 сеп 2017
    Това е офоциалното съобщение на НАП. Редакцията как реши, че са хасковлии тези 50 души?

Случаен виц

Последни новини