"Евридика" се вихри в Бар

Изображение 1 от 5

    От Интернационалния фолклорен фестивал в Бар, Черна гора, се завърна танцов клуб „Евридика“. Събитието се провежда за трета поредна година. Формации от Полша,Литва, Гърция, Румъния, Естония, Русия, Словакия, България и домакините от Черна гора представиха фолклора в своите страни.

    Единственото изискване на регламента беше танцовите разкази да не са по-дълги от 12 минути. Това време беше достатъчно на първомайските момичета за тяхната компилация от северняшки и шопски танци по идея на Ваня Димитрова и изпълнена от групите за начинаещи и за напреднали танцьори.

    Публиката ще запомни вихреното представяне на „Евридика“ - пъстрите ни носии, редуващи се тежки и бързи стъпки, звука на барабани и високо разветите български знамена. А момичета ще съхранят емоциите си от мащабното дефиле по улиците на града.

    Фстивалът в Бар не се различава от другите форуми по света – той има за цел да събере на едно място хора, обичащи и съхраняващи традициите на народа си. Така хора от различни краища се обединяват в името на красивото, показват най-доброто от етноса си и радват публиката.

    Всяка година Танцовият клуб „Евридика“ посещава поне един международен фестивал. Момичетата осъществяват пътуванията си за собствена сметка, но садоволни, че могат да пътуват и да представят България, благодарение на любовта си към родния фолклор.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини