Хасково и Димитровград подкрепят петицията на социалните работници

Националната петици на социалните работници и служители за по-добро заплащане и условия на труд получи подкрепа и от Хасково и Димитровград.

Документът, който се парафира в интернет  беше пуснат на 9-ти август и вече има към днешна дата събрани над 1600 подписа. 32 от тях са от Хасково, 28-от Димитровград. Обществена тайна е, че в социалния трудов сектор, който покрива голям брой услуги, заплащането е ниско и непроменено от години, а условията на работните места в повечето региони са под всякаква критика. Често служители от Хасковски регион са споделяли, че нямат осигури дори служебни химикали. Налага се да просят хартия за принтерите понякога от съседни служби в сградата.

Петицията върви на страницата на peticiq.com /https://www.peticiq.com/180942 / и във Фейсбук.

Тя е организирана в отговор на писмото разписано от  Изпълнителния директор на Агенция „Социално подпомагане” Цветан Васев на 27 юли.

Служителите  в държавното социално  звено от цялата страна категорично заявяват в мотивационния текст на Петицията, че са обединени и настояват гласа им да се чуе и исканията им да бъдат изпълнени.

В документа, за който търсят подкрепа, социалните служители и работници  посочват, че наред с обемната секторна работа, която покрива, соицалната дейност в Дирекциите е обременена с огромна бумащина по всички нормативни актове. "Едни и същи факти се преписват многократно, макар че се водят и електронни дневници и регистри.” Освен това социалните негодуват и прекомерното количество работа, което се разпределя на един човек и което рефлектира на качествените действия по конкретните случаи. „На всеки социален работник се падат нереално голям брой молби за прием, обработване, анкетиране... Работим с огромен брой други администрации... Работим при всекидневен стрес и непосредствен риск за посегателство над личната ни неприкосновеност от гневни и недоволни клиенти (голяма част от тях роми и хора с психични заболявания и от криминалния контингент...”.

В текста се посочва още, че често се налага служените разговори с гражданите да се водят от личните телефони, заради ограничените лимити на служебните. Остарялата и недостатъчна офис техника е друг от проблемите, който се поставя в Петицията.

А част от исканията в нея са за : двойно увеличение на основната работна заплата на всички служители в Дирекциите „Социално подпомагане“ без оглед на трудов стаж и оценяване, въвеждане на заплащане на „коефициент на риск”, заплащане за по-висока професионална квалификация, подобряване условията на труд и материално техническата база,  осигуряване на средства за транспорт за изпълнение на служебните задължения,  да се приложи на практика Наредбата за кариерното развитие чрез въвеждане на длъжността „старши социален работник“ и съответстващото на нея трудово възнаграждение.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини