Пожарната на крак, екипи дежурят превантивно край огнищата в Сакар

Осем екипа на пожарната дежурят край огнищата в Сакар на територията на Хасковска област. Въпреки че през последните три дни времето напакости с разпространението на огъне в Тополовградско и Ивайловградско, с падането на температурите снощи ситуацията се нормализира.

От Областната администрация на Хасково съобщиха, че към тази сутрин всички пожари на територията на региона са вече локализирани. 

Край огнището между селата Присадец и Маточина остават дежурни две коли на пожарната с екип от шестима огнеборци. През целия ден те ще продължат да обхождат периметъра на пожара и ще контролират терена. В този район огънят погълна около 7 хил.дка. площи.

Край селата Княжево и Срем изгоряха  1000 дка. смесени гори. Там са засегнати ловни полета и след потушаването на пожара се вижда, че има сериозни поражения и върху  дивеча. Дежурство в този периметър е възложено на 10 пожарникари с 4 коли.

Огънят при тополовградските села Хлябово и Сакарци е тотално ликвидиран. Там са изпепелени освен сухи треви и храсти, и площи с лозови масиви. Ситуацията обаче беше нажежена и заради факта, че пламъците достигнаха в застрашителна близост от стотина метра до къщите. Затова и там остава дежурен екип.

В Ивайловградско, край с Чернишево равносметката от бошувалия огън е 300 декара пепел.И там остава пожарникарски екип.

На 10 хил. декара изгоряха за две денонощия в Хасковска област, като за някои от пожарите има съмнения  и че са умишлено запалени. 

И днес от службите припомнят, че за региона остава  червен код за екстремална опасност от пожари заради високите температури и вятъра.

 Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини