Няма безработица! Гъбарите изчезнаха. Преглед на печата

"24 часа"

Няма безработица! Гъбарите изчезнаха

Въпреки че могат да изкарват до 450 лева на ден, в Родопите вече почти няма желаещи да събират диворастящи гъби. Това показа проверка на 24 часа в района на Момчиловци, Хайдушки поляни, Смолян, Доспат и Момчиловци. Хората, които традиционно изкупуват гъби в региона, се оплакват, че гъбарите са намалели, независимо че манатарки има достатъчно, а и изкупните цени са стабилни и по-високи, отколкото в предни години. Причините са няколко - хората вече масово бягат към градовете и в чужбина, страхуват се от мечките, а и повечето заклети гъбари са вече възрастни хора и не могат като преди да ходят с километри.

"Стандарт"

100 бона глоба за хапчета на черно

Между 50 000 и 100 000 лева глоба за търговец на едро, който незаконно изнася лекарства. Това е записано в публикуваните промени в Закона за хуманната медицина, подготвени от здравното министерство. Ако търговец на едро не изпълни някое от задълженията, свързани с паралелния износ на медикаменти в ЕС, го заплашва санкция от 10 000 до 25 000 лв.

"Монитор"

$5 млн. струва на Цветан Василев да си има приятел ексгубернатор

5 милиона долара струва на Цветан Василев приятелството му с бившия американски губернатор Бил Ричърдсън, който в момента дирижира пропагандната кампания в негова защита.

През годините, в които банкерът беглец е източвал парите на вложителите от Корпоративна търговска банка, с част от тях е скрепил дружбата си с Ричърдсън. Вследствие на това сега фондацията на ексгубернатора се е ангажирала "от добри чувства" да внесе в Конгреса искане мустакатият аферист да получи закрила по закона "Магнитски". Лобистите, които Василев е ангажирал за тази мисия, обаче отдавна са извън US-администрацията и в същност са нищо повече от групичка лапачи, които банкера беглец захранва с парите на вложителите, откраднати от КТБ.

"Сега"

Каракачанов праща 600 въоръжени военни на границата с Турция

България ще използва армията си, за да охранява границата с Турция, откъдето всеки ден влизат нелегални мигранти. Границата ще бъде разделена на 5 участъка, които ще се охраняват от общо 600 души, разделени на добре въоръжени и обучени групи от специалните части. Това заявява военният министър Красимир Каракачанов в остро интервю срещу бежанците, дадено за вестник "Ди Велт", което разбуни духовете в Германия.

"Дума"

БСП: Проектите на ГЕРБ са скъпи и неефективни

Остри критики по ефективността на мащабни и скъпи проекти, осъществявани от Бойко Борисов и ГЕРБ, отправиха вчера от БСП. Депутатът от левицата Георги Свиленски коментира, че столичният завод за боклук, който струва над 350 млн. лв., не работи ефективно и още не е стигнал поставената цел след преработването на отпадъците, под 10% да отиват на депо. Той припомни и безкрайните повторни ремонти на столичните булеварди "Цариградско шосе" и "Черни връх", както и за реконструкциите на "Орлов мост" от времето на кметуването на Борисов.

Свиленски заяви, че ако ГЕРБ не сезират прокуратурата и Комисията за защита на конкуренцията за концесията на интермодалния терминал в Пловдив, той ще го направи в началото на септември.

"Капитал дейли"

ТОЛ-кова много чакане

16 август, стая 702 в сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Близо 30 души, седем камери и поне 5-6 фотообектива са се събрали да документират развръзката на една от най-дълго чаканите обществени поръчки у нас - за изграждане на тол-системата. Само помислете за времето, което отне - търгът на стойност 200 млн. лв. беше обявен през април 2016 г. Оферти за него бяха събрани едва през май тази година заради многобройни обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховния административен съд (ВАС). Списъкът с кандидатите пък стана известен чак сега, година и четири месеца по-късно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини