Нова тенденция в кафе културата - офис в кафенето

Изображение 1 от 2

    Фрилансерите и работещите на свободна практика са вече съществена част от икономиките и все повече хора превръщат кафенетата във виртуален офис, в който работят. Тази нова работна сила оказва значително влияние върху кафенетата. Това показва изследване на проф. Аксел Тьора и канд. д-р Ида Мари Хенриксен от Норвежкия университет за наука и технологии (НТНУ)

    Да се работи в кафенетата е нарастваща тенденция, казват учените.

    Достъпът до безплатни безжични мрежи, наред с широкото разпространение на смартфони, таблети и малки лаптопи позволява на все повече хора да работят извън офиса. Хенриксен и Тьора правят социологически проучвания на общността, технологиите и физическото пространство. Как тези нови възможности променят - не само за потребителите, но и работните практики, места и социални отношения - е важна част от техните изследвания.

    През последните няколко десетилетия кафенетата постепенно се превръщат в предпочитано място за работа за все повече хора - много повече, отколкото са работещите там. 

    Работещите клиенти не само са променили собствените си навици, те променят традиционната концепция и роля на кафенетата.

    Тази тенденция "променя изживяването, което имаме в кафенетата", казва Хенриксен. Тя е водещ автор на изследването, публикувано в Sociology. В него са описани хората, които превръщат кафенетата в офиси. Хенриксен и Тьора наблюдават хора в кафенетата в Норвегия, Англия, САЩ и Австралия в продължение на няколко години.

    Някои кафенета са по-привлекателни от други за работещите клиенти. Например кафенета, с плот и столове пред прозореца вместо маса, която насърчава разговорите. Хората, които носят работата си и едно или повече приспособления за данни в кафенето, обикновено използват тези места, обърнати навън, които също им позволяват да гледат минувачите. Кафетата, които искат да привлекат работещи клиенти, трябва също да предлагат достъп до електрически контакт. "Качеството на кафето е на второ място", казва Тьора.

    Но хората наистина ли работят в кафенета, или си търсят оправдание да са там и да се социализират?

    "Стабилният фонов шум не ги безпокои", казва Тьора, който върши много работа в кафенетата, особено когато пътува.

    Във всеки офис вероятно има поне един човек, който се оплаква от колега със скърцащи подметки, или с твърде силен смях, или дразнещ парфюм.

    Хората, които вършват цялата или част от работата си в кафенето, откриват, че срещата с други хора им позволява да бъдат по-креативни и работят по-продуктивно, когато има активност около тях през цялото време. Те се концентрират по-добре, когато другите могат да виждат това, което правят, а фоновият шум от създава атмосфера - те могат да работят сами, но все пак да се чувстват като част от някаква работна общност, твърдят изследователите.

    Други просто се нуждаят от почивка, която може да помогне да пренасочат мислите си в нови посоки, преди да се върнат в офиса. Някои хора най-често сърфират онлайн, докато са навън, но са по-продуктивни, когато умът им се върне към работните им задачи.

    Спестяване на разходи

    Пазарът на труда се променя. Обикновеният служител днес е различен от този преди няколко десетилетия. Все повече хора са на свободна практика или имат домашен офис. За тях кафенето може да осигури по-социална алтернатива.

    Други просто оползотворяват времето си, докато чакат следващата точка в графика си. Кафенетата са лесно достъпни места за работа.

    Въпреки че не е голям фактор в Норвегия, където повечето хора могат да си позволят собствен интернет, някои често посещават кафенета с преносимите си компютри заради връзката с интернет.

    "Тук приемаме за даденост, че достъпът до интернет в кафенетата трябва да бъде свободен ", казва Хенриксен.

    Привлича повече клиенти

    Може ли да е печелившо за кафенета да има хора, които просто пият няколко чаши кафе, но заемат маса, понякога в продължение на няколко часа?

    "Никога не съм чувала негативен коментар от някой от персонала на кафенетата", казва Хенриксен.

    От една страна, има един вид неписан договор, взаимно разбирателство между клиентите. Може би няма да останете на едно кафе и ще си вземете още или ще хапнете нещо за обяд там. Или можете да обиколите множество кафенета през деня за по една чаша.

    Но клиентът може също да помогне, като привлече повече хора в кафенето. Хората обикновено отиват в кафенета, където има и други хора. Това е споделена социална дейност.  Малцина биха потърсили уединение точно в кафене. Така че работещите клиенти привличат повече клиенти.

    Хората, които използват кафенето за офис, отчасти са причина повече хора по принцип да използват кафенетата, отколкото преди.

    "Важен аспект е, че работещите клиенти променят също така и културата на кафенета. Секторът за хранене наистина расте в центъра на Трондхайм", казва Тьора. Това означава, че хората, които работят в "офиса" в кафенето, допринасят за създаването на по-жизнени центрове.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини