Главният стратег на Белия дом: САЩ са в "икономическа война с Китай"

Главният стратег на Белия дом Стив Бенън заяви в интервю, публикувано в сряда, че САЩ са в "икономическа война с Китай", планира агресивни икономически действия срещу Пекин и заяви, че "се бори" с опонентите си в Белия дом "всеки ден".

"Те не се притесняват да кажат какво правят. Един от нас ще бъде хегемон след 25 или 30 години и ще бъде, ако тръгнем по този път. В Корея те просто ни пробват. Това е само атракция."

Бенън омаловажава напрежението заради ядрената и ракетна активност на Северна Корея и твърди, че няма "военно решение" на нарастващата криза. Той казва, че не може да има решение, при което 10 милиона души в Сеул ще загинат 30 минути след като Пхенян използва конвенционално оръжие. "Забравете." казва главният стратег на Белия дом за  "военното решение".

Бенън казва, че може да обмисли китайското предложение Северна Корея да замрази ядрената си програма и Съединените щати изтеглят военните си от полуострова, но такава сделка изглежда далечна. Като се има предвид, че няма вероятност Китай да предприеме нещо повече относно Северна Корея, Банън не вижда причина да не се предприемат строги търговски санкции срещу Китай.

"За мен икономическата война с Китай е всичко. И трябва да се съсредоточим върху това. Ако продължаваме да я губим, след пет години, смятам, след не повече от десет години, ще достигнем инфлексната точка, от която никога няма да можем да се възстановим",   казва Банън .

След изненадващо откровените коментари, публикувани в сряда в интервю за American Prospect,  бъдещето на Бенън в Западното крило изглежда несигурно. Опонентите му в Белия дом и някои от външните съветници на Тръмп, включително консервативния медиен магнат Рупърт Мърдок, призоваха президента да уволни Бенън, съобщи The New York Times. 


Сн.: Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини