В Родопите откриха уникална минерална вода, според миньорите лекувала всичко

Изображение 1 от 2

    Минералната вода открита наскоро в Мадан е уникална и лекува, твърдят миньори, които са работили на място по време на проучвателните сондажи. Един от тях разказа, че вече не само е опитал, но се е уверил в качествата на водата, след като се намокрил докато работел на мястото, от където извира топлата около 18 градуса вода. Подземният работник е категоричен, че за ден- два от ръцете му изчезнали десетките брадавици, които преди не можел да изчисти. Хората в миньорския град са убедени, че минералната вода е уникална и ще даде бъдеще на града.

    Местните вярват, че е по-добра от Хисарската за лечение на бъбречни заболявания и дават пример с няколко мъже, които са облекчили бъбречни кризи само с няколко дни пиене на топлата вода от извора. Каквото и да направи Общината с тази вода, все ще е за добро, категорични са хората в Мадан и вярват, че естественотоплата течност става за пиене, балнеолечебен и СПА туризъм.

    „Да, водата е с прекрасни качества и е уникална, потвърди кметът на Мадан Фахри Молайсенов. Според него направените вече изследвания сочат изключително добри показатели на водата- не само за пиене, но и за лечение, и оздравителни процедури. След проучвателния сондаж, който приключи успешно в края на май тази година сега се подготвя работния сондаж, който е възможно да започне до една година. Водата е много добра и не тинясва при висока температура. Взетите проби са изследвани на три места-София, Смолян и Сливен и показателите са отлични и за стомашно-чревни заболявания“, смята кметът на Мадан.

    „Водата е много добра, няма да е с голяма минерализация, тежки компоненти и токсични компоненти плашещи хората“, каза още през май в специален клип пуснат в мрежата за видеосподеляна You Tube професор Пенчев. Той ръководеше екипа от геолози извършили за пръв път в България проучвателен хидрогеоложки сондаж с голяма сложност -с вертикална част отгоре и след това наклонен, за да се пресекат разломните зони, които в случая са проводници на уникалната води. Водата е открита на дълбочина 600 метра в кв. Яновска на Мадан, а сондажите приключиха в края на месец май тази година. Направено е водочерпене с помпа, взети са проби за изследвания, за да се види дали водата ще е достатъчно като количество, както и за какви цели ще може да се използва - спорт и балнеология, или за бутилиране. Специализираният тест зпоказва възможностите на системата да вади минерални води за дълъг период от време, за да се избере най-добрата стратегия за използването й в експлоатационно съоръжение.

    Община Мадан ще разработи стратегия и бизнес план как максимално добре да се използва уникалната вода за благото на хората и целия регион.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини