Американски топ генерал се среща с лидерите на Южна Корея, Китай и Япония

Безпрецедентната официална визита на американския висш военен в Азия включва срещи в Южна Корея, Китай и Япония. Северна Корея е голямата тема, която ген. Джоузеф Ф. Дънфорд дискутира при срещите си с лидерите на трите държави. Преди първата си среща, генералът е спрял в Хавай по пътя си, за да се консултира с адмирал Хари Б. Харис, командир на военоморските сили на САЩ в Пасифика. Това се казва в публикуваното от департамента по отбраната съобщение.

В интервю преди официалните си визити ген. Дънфорд Интервю казва пред с репортери, пътуващи с него. "По време на това пътуване ще работя за подобряване на нашите вече силни военни отношения в Сеул и Токио и ще продължа да развивам разбирателството, която имам с китайския генерал Фанг Фенгюи при първия ни разговор преди 16 месеца".

В понеделник ген. Джоузеф Ф. Дънфорд - председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Джоузеф Дънфорд пристигна в Юцна Корея и се е срещанал с президента Мун Яе-ин

Ролята на дипломацията и санкциите трябва бъде водеща, а не войната при решаването на кофликта на Корейския полуостров.

Ген. Дънфорд  и президентът на Южна Корея Мун Яе-ин заявиха в понеделник, че се надяват да избегнат въоръжен конфликт със Северна Корея.

В Китай американският топ генерал е получил уверения, че ще бъдат стриктно спазвани новите санкции срещу КНДР, наложени миналата седмица от ООН.  обеща да наложи нови наказания на ООН. Санкциите забраняват вноса на желязна руда, желязо и олово, както и морски продукти от Севрена Корея, и блокират сметните на външнотърговската ѝ банка. Китай е най-големият търговски партньор на КНДР, а новите санкции на практика блокират износа, на който се крепи външната търговия на Северна Корея.

Развитието сочи, че властите на Съединените щати, Южна Корея и Китай отправят общо послание в Азия за намаляване на напрежението след апокалиптичните заплахи на президента Тръм миналата седмица за ракетните и ядрени изпитания на Северна Корея.

Южна Корея бе разтревожена от заплахите на Тръмп. При срещата си с президента Мун, ген. Дънфорде подчертал, че военните действия са последна мярка, а американската армия подкрепя усилията на правителството на САЩ да постигне решение на Корейския полуостров чрез дипломатически и икономически натиск. Но генерал Дънфорд казва в изявление на корейски език, издадено от кабинета на г-н Мун след срещата: "Подготвяме военна опция в случай, че подобни усилия се провалят".

Казаното генерал Дънфорд съвпада със съвместната позиция на секретаря по отбраната Джим Матис и държавния секретар Рекс  Тилърсън, публикувана онлайн в неделя от The Wall Street Journal, в която заяват, че Съединените щати и техните съюзници искат мирно решение.

Преди срещата с генерал Дънфорд президентът Мун е направил едно от най-силните си изявления срещу въоръжения конфликт. "Нашият национален интерес е мирът и никога не трябва да има война на Корейския полуостров отново", кказва южнокерйският лидер. "Независимо от всичко, ядреният проблем на Северна Корея трябва да бъде разрешен мирно."

Посещението на генерал Дънфорд в Южна Корея е първата от трите спирки в пътуването му в региона, което бе продиктувано от размяната на огнени заплахи между Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини