Уникални кадри! 40-тонен кит лети над водата по гръб (видео)

В един ясен, свеж, студен зимен ден по крайбрежието на Мботи в Пондоланд, Южна Африка, четирима водолази излизат с моторната си лодка. Водите на Индийския океан са необичайно спокойни. Там в момента е зима и обикновено има бурни ветрове и гигантски вълни. Студено е на сушата, в морето и във водата, разказва единият от водолазите - Крейг Кейпхарт.

Четиримата ловят сардини по време на годишната им масова миграция край източния бряг на Африка. Всъщност търсят не сардините, а хищниците, които те привличат. Гладните делфини преследват малките сардини, които се събират в компактни групи и са истинско пиршество за делфините, акулите и птиците. Точно това търси един ултра лек самолет над водолазите и им изпраща информация по радиото. Техните шест или седем часа дневно във водата преминават предимно в чакане да открият скупчване на малки сардини.

Докато чакат, четиримата водолази срещат мигриращи гъбати китове. Някои от тях са майки с малките им, други са мъжки, пътуващи в малки групи. В този ден китовете били навсякъде около лодката.

Видеото показва кърмеща майка, която плува с малкото си и възрастен 40-тонен кит, който пляска с двете си перки по водата, а след това изскача изцяло от водата!

Делфини и дори големи бели акули са били виждани да излитат напълно от водата, но скокът на този гърбат кит е нещо невиждано досега. Той прави изключително шоу пред възхитените водолази, скача и се мята по гръб много пъти, но при един от скоковете направо лети във въздуха.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини