Кучетата са опитомени през ранния неолит

Нов анализ на ДНК на две праисторически кучета от Германия показва вероятните предци на съвременните европейски кучета. Учените смятат, че всички съвременни кучета имат общ произход и са се появявили при един единствен процес на опитомяване на вълци преди 20 000 до 40 000 години.

Новото ДНК изследване е направено от международен изследователски екип, ръководен от доктор Кришна Р. Верамах от университета "Стоуни Брук" в САЩ. Изследователи от Университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц (JGU) също участват в проучването, резултатите от което са публикувани в Nature Communications.

Кучетата са първите животни, които хората опитомили. Най-старите останки от кучета, които могат да бъдат ясно разграничени от тези на вълците, за окрити в сегашна Германия и са на възраст около 15 000 години. Но археологическият рекорд е спорен заради находки на древни опитомени кучета от най-различни места, включително Сибир.

Миналата година изследователите определиха генома на куче отпреди 5 000 години от Ирландия, като използваха най-новите палеогенномични техники. Резултатите от проучването на изследователския екип в Университета в Оксфорд предполагат, че кучетата са опитомени не веднъж, а два пъти. Освен това, изследователският екип също така предположи, че местното куче, опитомено в Европа, е било заменено при миграцията  от Източна Азия с опитоменото там през неолитния период.

Обратно на тази резултати новото изследване открива, че нашите древни кучета от същия период са много близки до съвременните европейски кучета, включително повечето кучета домашни любимци". Това предполага, че не е имало масово заместване през неолита в Европа и че вероятно е имало само един процес на опитомяване на кучетата, от който произхождат съвремнните им потомци.

В изследването си "Древните европейски геноми на кучетата разкриват приемственост от ранния неолит",  учените използват по-старо куче отпреди 7000 години. Така те ограничават времето на опитомяването на вълка до период отпреди 20 000 до 40 000 години. Те открили доказателства, че по-младото куче отпреди 4700 години е смес от европейски кучета и популация, която прилича на сегашните кучета от Централна Азия / Индия. Това откритие може да означава, че хората, които мигрират от азиатската степ към Европа в началото на бронзовата епоха, са довели със себе си своите кучета.

Като цяло, обаче, въпросът къде точно кучетата първоначално са били опитомени остава загадка.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини