150-годишен храм рухва, кмет служи на празници вместо свещеник

    Църквата в с.Клокотница е сред най-старите християнски обители в Хасковски регион. Типично за градежа преди 150 години, когато майстор смолянчанин захваща да я строи, тя е ниска и по-голямата й част е в земята.

    Майсторът си появил по тези земи след провидение през 1860 година. „В селото дошъл човек някъде от смолянско, защото разбрал, че тук  няма църква. Разрешават му да я направи в най-ниската точка - да не е по-висока от конски бой. Всички местни му помагали при съграждането - кой с труд, кой с дарения", разказва кметът на Клокотница Евгени Трендафилов. Чувал е преданията от старите хора.

    Иноземецът бил и строител, и поп. До днес почива на това място духът му, гробът му се намира в двора на църквата, зад една от стените й. Разказвайки това, кметът на селото превърта огромния ключ на църковната порта, чува се проскърцване и звукът връща човек в далечните времена. А през това време високият над метър и осемдесет селски управник скланя глава, не само за да се промуши през ниската вратичка, но и като за молитвен жест.

    Но това не е случайно. Навеждайки се да влезе в храма, от пазвата му увисва на синджир тежко разпятия. Евгени е дълбоко вярващ още от дете. Корените му са от Хасково и разказва, че като малък е израснал в двора на църквата “Св. Димитър“ в родния си град, понеже къщата им била непосредствено до храма. По-късно е църковен настоятел и ктитор в нея. По големи празници носел и иконата. „Вървя с вярата в душата и в сърцето. Без вяра умира духовността на един народ“, казва селският управник.

    В село Клокотница идва преди много години, когато със съпругата си купуват къща, за да я превърнат в семейна вила. Когато дошли в селото, църквата била затворена с години, нямало свещеник, обясняват съпрузите. Когато я отварят виждат, че част от стенописите са замазани с гипс. Майсторите, които през годините, влизали за ремонт, гледали просто да запушат пукнатините. Затова съпругата на кмета - Красимира, чието хоби е рисуването, решава да освежи стенописите. Нямало средства да се плати на зограф, затова сама се захваща с тази работа. Сега кметът и съпругата му  се надяват освен за ремонт, да се съберат пари и за реставрация на стенописите.

    Най-належащо е обаче да се стегне покрива, за да спрат течовете. „Състоянието му в момента е такова, че трябва да се действа веднага, за да бъде спасена църквата. Иначе няма да презимува, покривът ще падне. Когато идваме да чистим храма, все се оглеждаме да не ни се стовари нещо на главите“, казва Красимира.

    И днес в църквичката рядко идва да служи поп. Затова кметът Трендафилов на големи празници се нагърбва с четенето на молитви. „Аз отварям, аз чета молитвите на големи празници, като Великден. Да ме прости Господ, но и на Йордановден хвърлям кръста, защото няма кой. А хората се събират, идват в храма за празника“, кръсти се кметът.

    За първоначалния ремонт и най-неотложните кръпки по тавана и покрива са необходими около 10 000 лева. Вече има кутия за дарения. Има и организации, който са дарили различни суми. В Клокотница се надяват обаче, че на призива за спасението на 150-годишния храм в селото ще се отзоват не само родолюбиви местни хора, а и такива, който от години живеят в чужбина.

    За набиране на средствата, необходими  за ремонта на храма има отворена и банкова сметка в Пощенска банка, може да я видите на една от снимките.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      Ке
      кЕНАНСКИЯ мАЙМУН
      7 -5
      08:50, 9 авг 2017
      Суджуците дерат поне по 1 000 000 лева от кауните/ за 1 месец - от наливната водата за пиене
      ....
      Хваща се суджука и се изтръсква :))))
    • 2
      Се
      селянин
      10 -4
      10:44, 9 авг 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 3
      Аз
      Аз
      13 -3
      11:42, 9 авг 2017
      Явно на кмета му омръзна да играе карти и реши да си покаже другото аз
    • 4
      Ха
      Ханчето
      15 -1
      11:56, 9 авг 2017
      Кмете какво си направил за хората от чюжбина че искаш от тях пари бе . Виж на какво ни направи селото бе еййй мизерия и разруха едни тротоари неможеш да изчистиш ама да играеш карти и да псуваш хората равен на теб няма уууу.
    • 5
      Ут
      Уточнение
      14 -1
      14:32, 9 авг 2017
      "Разрешават му да я направи в най-ниската точка - да не е по-висока от конски бой." Това са глупавите изкази на казионните историци, които нямат отговор на въпроса: защо и храмовете (джамиите) на поробителя тогава също са на най-ниската точка, също са забити в земята, вратите също са 1,60 метра и т.н.? През 1860 г. има само едно ограничение за строителството и той се нарича "темелен данък". Смята се само върху основата (темела) на сградата. Затова възникват еркерно изнесените втори и трети етажи в Трявна, Котел, Пловдив, за които данък не се дължи. Дори султана с писмо поощрява подобно строителство. "Най-ниската точка" пък е резултат от уж "богоугодното дарение" (разбирайте отървававне) от притежаващия султанската тапия на терена. И той християнин, мюсюлманин или евреин, след дарението няма да плати данъка "хараджъ мувазаф" - данък върху земята. И така, самозваният кмет-тарикат поне научи нещо, иначе не е допустим по религиозния канон...
    • 6
      Ня
      някой си от клокотница
      9 0
      19:30, 9 авг 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 7
      Бб
      ббб
      5 0
      00:06, 10 авг 2017
      кмета да беше попитал живите роднини на човека построил църквата,да му разкажат ,а не да говори дошъл някой от незнайно къде и почнал да строи. Жалко е,църквата е в това състояние от години, а той едва на третия си мандат като кмет реши да търси пари за нея
    • 8
      Вв
      Ввв
      5 0
      12:16, 10 авг 2017
      Много сте прав,но тази идея не е негова.Тя е на един негов съпартиец,който му помага през този мандат,но крайно време е да разбере,че е заложил на куц кон.Затова Клокотница няма никакво развитие.Вместо да играе карти и псува като хамалин всеки,който му се мерни пред очите,да окоси парка,който е заприличал на джунгла.Напоследък не е давал курбан,сега това ли измислиха да събират средства за църквата,та да има за курбани.
    • 9
      Бу
      бурмата от клокотница
      2 0
      18:28, 10 авг 2017
      иван папата къде е това момченце още ли се пъчи във село хората говорят че горял кабели да си купи кока кола . ха ха ха ха идва видов ден пъчльо.
    • 10
      Bb
      bbb
      2 0
      04:22, 11 авг 2017
      Няма ли кой да обясни на кмета ,че работното му място е кметството,а не центъра

    Случаен виц

    Последни новини