23 °C

Заради уран забраниха за пиене и водата в Брягово

Общата алфа активност и уранът в питейната вода в село Брягово надхвърля допустимите норми, показват изследвания направени от Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Пробата е взета от чешма в магазин за хранителни стоки в селото. Общата алфа активност е 1,75, което е много над допустимите 0,1 Bq/l. Констатираното съдържание на уран е 0,047 mg/l и е над нормата от 0,03 mg/l.

Предвид констатираните стойности по показател естествен уран над максимално определената в Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели, за село Брягово, община Първомай, област Пловдив, водата от водопроводната мрежа е забранена за използване за питейни цели и за приготвяне на храна. Водата може да се използва за хигиенни цели. За предприемането на тези задължителни мерки е уведомен кмета  на населеното  място.

Към дата 09.08.2017год. за село Драгойново, община Първомай и село Караджалово, община Първомай, продължава забраната за използване на водата за питейни цели и за приготвяне на храна поради стойности по показател естествен уран над нормативно определените. Водата в тези населени места може да се използва за хигиенни цели.

Теодора Кирякова


5 Коментара

Хороскоп за 16.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини