Като фантастика! Ново лице с 3D имплант спаси болен от рак!

Уникална операция в България даде шанс за живот на 43-годишен мъж с рак на лицето.

Трансплантацията, граничеща с фантастиката, бе извършена от един от най-добрите специалисти в областта на лицево-челюстната хирургия, доц. д-р Николай Янев. За нея той се завърна от Англия, където работи и оперира в "Пирогов", защото клиниката позволява реализиране на големи и тежки операции.

Екипът на доц. д-р Янев трансплатира 3D принтиран титаниев имплант, изработен в Германия по индивидуална мярка, върху лицето на пациента от София. Това става за първи път в Югоизточна Европа.

Туморът и разсейките са били засегнали сериозна част от лицето на 43-годишния мъж. След продължителни консултации и прегледи от специалисти от различни болници, пациентът имал късмета да се свърже с доц. Николай Янев.

Ревюлюционната за Югоизточна Европа интервенция продължила над 12 часа. Доц. Николай Янев, д-р Светослав Славков и екипът отстранили костта и меките тъкани, засегнати от тумора. На тяхно място реплантирали с микроскопска техника част от фибулата или т. нар. "малък пищял" (дългата тръбеста кост в задната долна част на крака) и я фиксирали към индивидаулно изработения чрез 3D технологията титаниев имплант.

Всичко това се случва благодарение на високотехнологичния процес, при който лекарите задават на софтуера параметрите на работа до най-малкия детайл, както и непрекъсното развиващите се професионални умения и колаборация между медицината и инженерните науки, уточняват от болницата.

Преди да се стигне до самата трансплантация пациентът минал през сериозна предоперативна подготовка. Най-напред доц. Янев прави високоспециализирани изследвания, които не просто доказват заболяването, но и са отправна точка в създаването на индивидуалната изработка на импланта, заместващ "изядената" от тумора част на лицето.

След това доц. Янев качва резултатите от скенера в специалната платформа на "KLS Martin Group" и техните партньори за Балкансия полуостров, фирма "BIOPRINT". Попаднали там, те се обработват от специален софтуер, който създава индивидуалния и строго специфичен имплант.

Компютърът най-напред създава модел на лицето, в който фигурират дори най-малките детайли от засегнатата от онкологичното заболяване част на челюстта. След това софтуерът "отстранява" тази зона и започва прецизно да съзада виртуален имплант, който ще бъде поставен по-късно при операцията.

Абсолютно през цялото време софтуерът и германските инженери искат потвърждение за точността на детайлите от доц. Николай Янев. Специалистът има последната дума за одобрение преди 3D принтерът да извае индивидуалната мярка "водачи", модели и титаниев имплант.

След като лицево-челюстния хирург казва последно "Да", процесът на принтиране стартира.

Готовият 3D имплант пристигна в България в началото на август. Пациентът вече е бил подготвен, за да може екипът на доц. Николай Янев да направи уникалната трансплантация.

Доцент Янев е доказан специалист както у нас, така и в Европа. Активната му работа в Англия го е усъвършенствала в областта на лицево-челюстната и онко хирургията, обясниха от "Пирогов".

Там Янев се занимава активно именно със спасяването на пациети, които имат рак на лицето, използвайки най-съвременната технология на 3D принтирането, създадена от германския консорциум "KLS Martin Group".

Избира "Пирогов" заради изключителните възможности на операционния блок и неврореанимацията, с които разполага звеното на проф. Николай Габровски.
 

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини