Майя, нашата собствена илюзия за себе си (документален филм)

Авторът на документалния филм "Самадхи I част - Майя, нашата собствена илюзия за себе си" Даниел Шмит казва, че целта му е не да ви учи какво е Самадхи, или да предостави информация за съзнанието ви, а да ви вдъхнови за директно откриване на вашата истинска природа.

Самадхи е древна санскритска дума, за която няма модерен еквивалент. Самадхи е нещо, което не може да бъде предадено на нивото на съзнанието. Става дума за мистичното или трансцедентно обединяване, което е в основата на духовността и себепознанието. През вековете свеци, мъдреци и простлетлени са учели на мъдростта на отказа от егото.

Филмът е преведен на много езици от доброволците на YouTube, включително на български. Правен със съвременни технологии, още с първите минути, той потапя в един свят отвъд ежедневието, носещ успокоение в дълбочината си и идващ от хилядолетия. Ето някои пасажи за въведение: 

Самадхи е от значение сега повече от всякога. Ние се намираме в момент от историята, когато сме забравили не само Самадхи, но сме забравили какво сме забравили.

Това забравяне е Майя, нашата собствена илюзия за себе си.

Повечето от нас живеят потопени във едежедвието, с малко мисъл за това кои сме, защо сме тук, или накъде отиваме. Повечето от нас никога не осъзнават истинската си същност, душата или това, което Буда нарича Анната. 

В съвременния свят по-голямата част от хората са ангажирани в религиозни или духовни практики като йога, молитва, медитация, чантинг или всякакъв вид ритуал - техники, които имат определен ограничен резултат.

Което означава, че те са само част от конструкцията на егото.

Проблемът не е в търсенето и активността, проблемът е, че си мислите, че сте намерили отговор в някаква външна форма.

Конструкцията на егото иска повече пари, повече власт, повече любов, повече от всичко. Желанието на така наречения духовен път е да бъдете по-духовни, по-будни, по-хладнокръвни, по-спокойни, по-просветени.

Опасността за вас, които гледате този филм е, че ума ви ще иска да придобие Самадхи. 

Дори по-опасно е, че умът ти може би си мисли, че е придобил Самадхи.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини