Пенка Кунева, композитор за холивудски суперпродукции и игри (видео)

Милиони зрители в България и по света са гледали със затаен дъх „Карибски пирати”, „Трансформърс” и „Матрицата“. Част от магията на тези филми е завладяващата им музика, свързана с една малко позната у нас, но известна в Холивуд българка.

Пенка Кунева е наистина успяла българка. И то успяла в Меката на киното. А през 1990 г. пристига в Америка само със 130 долара. Но и с българското си музикално образование и пълна стипендия за магистратура по композиция в университета "Дюк", спечелена след тежък конкурс с участници от цяла Източна Европа. Завършва успешно и става първият докторант по композиция в историята на престижния университет.

Пенка Кунева има афинитет към театъра и киното и през 1999 г. заминава за Холивуд. Там музикалната й приказка започва да се сбъдва като на кино. „Матрицата”, „Карибски пирати”, „Трансформърс”, „Шерлок Холмс“, „Ангели и демони“, „Елизиум“ и „Играта на Ендър“ са суперпродукциите, в които звучат нейна музика и оркестрации. Както и в суперигрите Starcraft 2, World of Warcraft, Gears of War и „Принцът на Персия – Забравените пясъци”.

Пенка Кунева има издадени два самостоятелни албума, като за втория „Жената астронавт“, вдъхновен от музикалните спомени от детството й в България, получава Hollywood Music in Media Award. Видеото е от кампанията, с която Пенка Кунева набира средствата за албума си в Kickstarter. В него тя говори за мисията си на жена композитор.

Въпреки ангажиментите си, Пенка Кунева всяка година се връща в България. В края на миналата година тя записа новите си композиции със Симфоничния оркестър на БНР под диригентската палка на Любомир Денев – син в Първо студио на БНР.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини