Почти половината жени имат фиброзна мастопатия

Фиброзната мастопатия е едно от най-често срещаните нетуморни заболявания на млечната жлеза. Съвременното схващане дори е, че не се става въпрос за заболяване, а за състояние на гърдата, като се има предвид честотата му, пише в профила си в социалната мрежа за здраве CredoWeb д-р Румен Тулев, онкохирург в Комплексния онкоцентър в Пловдив.

Фиброкистозната мастопатия до голяма степен се свързва с нивото на хормоните и по специално с нивото на естрогените. Значение имат наследствеността и конструкцията на млечната жлеза.

Млечната жлеза е съставена от жлезна, мастна и фиброзна (съединителна) тъкан, които при различните типове млечни жлези са в различно съотношение. С напредването на възрастта това съотношение се променя. Разрастването на жлезната тъкан в гърдата до голяма степен е свързано с високото ниво на естрогените. Когато то води до некоординирано разрастване на епитела, миоепитела и съединителната тъкан, говорим за фиброзна мастопатия. Някои автори я дефинират като дисхормонална дисплазия, наблягайки на хормоналния фактор. Имайки предвид честотата на мастопатията, която се среща при над 40% от жените, става ясно, че не можем да говорим за заболяване, а за състояние на гърдата.

Три форми на състоянието

От клинична гледна точка се различават главно три форми на мастопатия: дифузна (дребно и едроогнищна), локализирана (нодозна) и смесена (дифузно-нодозна). Дифузната мастопатия, в зависимост от това дали преобладава разрастването на съединителната (фиброзната) тъкан или преобладава кистозното разширение на отводните млечни канали в жлезната тъкан, се разделя на фиброзна, фибро-кистозна и кистозна форма.

Диагнозата се поставя с клиничен преглед – палпация, ехография на млечни жлези, мамография, а при изтичане на секрет и цитологично изследване. При фиброзните форми, където по принцип се опипват единични или множествени тумороподобни образувания, понякога се налага и биопсия на някои от тях.

Лечение само при силна болка

Лечението е необходимо само при силни болки в млечните жлези. Основно се търси облекчаване на симптомите. При кистозните форми, където болковият синдром е най-изразен, се препоръчва да се намали употребата на кафе и кока-кола, по възможност да се ограничи приемът на течности по време на предменструалния цикъл, когато болката и напрежението са най-изразени.

Витамини А и Е, вземани в продължение на около месец, може да доведат до значително повлияване на субективните оплаквания. Противовъзпалителни и обезболяващи средства също влизат в лечебния арсенал. Хормоните с антиестрогенно действие значително повлияват болките и променят уплътненията при кистозните форми. Те обаче имат временен ефект, само докато се приемат, затова се препоръчват само при по-тежките форми със силно изразен болков синдром.

Основно значение при мастопатията има клиничният преглед и самоизследването. Наличието на единични или множествени уплътнения в гърдите води и до по-трудно откриване на евентуален злокачествен тумор. Всяка промяна във формата и консистенцията на мастопатичен участък изисква изследване за отхвърляне на злокачествена дегенерация.

Още статии на д-р Румен Тулев четете на адрес: www.credoweb.bg.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини