Вълненията около Калиакра не стихват. Преглед на печата

Вълненията около земите на Калиакра са сред акцентите на вестниците в понеделник.

"В преговори между различните страни в казуса около "Комплекс Калиакра" може да се намери решение, което да защити интересите и на данъкоплатците, и на собственици на имоти, които попадат в забранителното решение по "Натура 2000" на Съда на Европейския съюз. Това оптимистично мнение изрази премиерът Бойко Борисов... Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Нено Димов да спре изпълнението на заповедта, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в "Натура 2000". До решението за отмяна на забраната се стигна след земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от Крайморска Добруджа протестираха срещу заповедта. Според тях, ако забраната остане, поминъкът им ще бъде унищожен... Той призова протестиращите "да не правят екоорганизациите свои врагове, защото тяхната помощ е много нужна", а на масата на преговорите да се потърси съчетаване на различните интереси. В петък коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" обвини Министерството на околната среда и водите (МОСВ), че представя манипулативно информацията за забраната за строителство в защитената зона и че там не може да се извършва земеделска дейност, като целта е да се настрои обществото срещу европейската мрежа "Натура 2000". Екокоалицията настоява МОСВ да се съобрази със съдебното решение и "да не се опитва да прави политически сделки с когото и да било в полза на олигархични кръгове в България" Решенията на Европейския съд задължават България да възстанови унищожените степи и коридори за миграция на птици..." - в. "Дневник".

"Предлагам във вторник в 11.00 часа да се съберем всички в София и да намерим решение. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата във Варна по повод възникналото напрежение за защитена зона "Комплекс Калиакра"... "Ние сме дошли да се срещнем с вас и, за да няма интерпретации след това на разговорите, сме поканили журналистите да слушат. Мисля, че няма нищо лошо, защото парите, които се дават, дай Боже да са по-малко, са на всички данъкоплатци. Така че трябва да чуят всички пред какъв проблем през годините сме се изправяли и да мислим предварително, когато взимаме управленски решения до какво водят след няколко години", коментира премиерът. "Ние сега седим пред вас, червим се, вие блокирате улици, пазейки си своя интерес и ние трябва да вземе едно решение, което на днешната среща се опитваме да е такова, че да не увредим ничии интереси"... "Със сигурност ще се наложи да се плаща и да се компенсира. Това имаме да решаваме. Отдавна тези процедури и процеси са приключили", заяви още премиерът Борисов." - в. "Стандарт".

"Това cа yпpавленcки pешения. Сега ние cедим и cе чеpвим пpед ваc, вие блокиpате yлици. Тpябва да cе вземе pешение, ĸоето да не вpеди на ничии интеpеcи - и на данъкоплатците, и на cтопаните на имоти. Това е целта на cpещата. Ние cме оcъдени, не cтава въпpоc cега да пpиемаме нещо, cлед като cме оcъдени. Процеcът е започнал още пpез 2006 година. Да cе вpъщаме назад и да тъpcим кой е виновен, е безcмиcлено", кaза пpемиеpът Бойко Боpисов." - в. "24 часа".

"Яйцата на грабливите птици се люпят при нас." Тава заяви премие3рът Бойко Борисов по повод начина, по който е изготвена "Натура 2000" и по повод на това, че България е осъдена от Европейския съд... "Миналата година, се излюпиха АЕЦ "Белене" - милиард и 200 милиона лева платихме, а милиард и 300 милиона за двете американски централи. А по-предишната, година, когато дойдохме, ни се излюпи КТБ. 3 милиарда и 700 милиона лева. Значи за две години предишното правителство сме платили към 6 милиарда и 700 милиона живи пари и сега да се излюпят още да наливаме." - иронично попита премиерът..." - в. "Труд".

"По нареждане на премиера Бойко Борисов заповедта за забрана на строителството и земеделието в защитената зона "Калиакра" беше спряна, но проблемите остават. След като обеща на протестиращите от засегнатите райони в Добруджа, че имотите им ще се гледат нива по нива за компенсации, Борисов свика нов кръг преговори за вторник. Вчера той се срещна с кметовете на общините от района на Крайморска Добруджа и инициативни комитети за обсъждане на ситуацията. В края на миналата седмица се стигна до протести, след като се оказа, че министърът на околната среда Нено Димов е издал заповед, с която се забраняват всякакви дейности в териториите в района на Балчик, Каварна и Шабла, попадащи в защитената зона "Комплекс Калиакра", която е част от европейската мрежа "Натура 2000". Така освен строителството в района трябва да спрат и земеделието, и рибарството. От екоминистерството обясниха заповедта с това, че България е осъдена от съда на ЕС за това, че е допуснала строежи на вятърни централи и голф игрище в защитената местност. Страната ни има срок до края на септември да вземе мерки, иначе започват глоби от по 20 000 евро за всеки ден просрочие и еднократна многомилионна глоба. Министър Димов обяви, че заповедта му е именно в изпълнение на решението на съда, но не можа да обясни защо освен перките забранява и земеделието и защо изрично подчертава, че всеки, който до момента е получил разрешение за строеж, ще може да изпълни проекта си. "Във вторник започваме отначало. Когато има три страни, с общи усилия трябва да намерим решение. Имот по имот, нива по нива ще разглеждаме. По-добре, вместо да плащаме глоба, тези пари на българи да ги дадем да останат в Добруджа, там, където е неразрешим проблемът. Имаме компенсаторни инструменти, с които да започнем. Трябва да намерим едно българско решение, което да не ощети нито вас, нито останалите български данъкоплатци", заяви вчера Бойко Борисов и даде да се разбере, че търсеният вариант ще е да се обезщетят собствениците на земеделските земи, които попадат под забраната. "Имаме 10 млн. евро във фонд "Екология", така че имаме откъде да започнем", увери премиерът..." - в. "Сега".

Горещините също са сред актуалните теми на всекидневниците .

"Най-високата температура към 15.00 ч. в страната е измерена в Сандански - 41 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българската академия на науките. 39 градуса са отчетени във Видин, Стара Загора и Елхово. В Русе, Ловеч, Монтана, Кюстендил, Пловдив, Пазарджик, Карнобат, Благоевград и Хасково термометрите са показвали 38 градуса. В София температурата е била 35 градуса." - в. "24 часа".

"Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Високите температури могат да доведат до здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца..." - в. "Труд".

"Столичната спешна помощ работи с два допълнителни екипа заради високите температури. Вчера повикванията са били над 300. Над 40 от случаите са свързани с колабирали от топлото време хора. Експертите съветват да не се излиза в най-топлите часове от денонощието, да се пие повече вода и да се избягва алкохолът и газираните напитки, допълва телевизията. Говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) - София Катя Сунгарска уточни, че има случаи на инфаркт, инсулт и на колабирали хора на улицата." - в. "Стандарт".

"Смъртните случаи, причинени от крайности във времето в Европа, може да се увеличат 50 пъти в края на века, като само загиващите от горещи вълни може да надхвърлят 150 000 души всяка година. Това е прогнозата на група учени, опитващи се да илюстрират какви биха били последиците от екстремно време при сценарий, в който не се предприемат никакви мерки за ограничаване на отрицателния за климата ефект от човешката дейност и за овладяване на разрушителното действие на стихиите. Заключенията им са публикувани в списание The Lancet Planetary Health в петък. В статията се обяснява, че ако в периода 1981-2010 година заради свързани с времето явления са умирали средно по около 3000 души годишно, то в последните 30 години на века те ще достигнат 152 000. В най-лошия сценарий броят им през 2071-20100 година може дори да наближи 240 000 души..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини